Pénteken rajtol a Budapest Kongresszusi Központ elől a Budapest-Bamako futam, amelyen 40 ország mintegy 420 indulója vesz részt. A Külügyminisztérium ehhez kapcsolódóan közleményt adott ki, mert rendkívül veszélyesnek tartja a verseny megrendezését és javasolja annak lemondását vagy elhalasztását.

Mint a írják, a közelmúltban, Észak-Maliban megindult terror-ellenes katonai műveletekre, az Algériában lezajlott túszejtő akcióra, és általában a térség biztonsági helyzetének növekvő instabilitására tekintettel a Külügyminisztérium nyomatékosan felszólítja a szervezőket, hogy vizsgálják felül az ez évi rally megrendezhetőségét, illetve a résztvevőket, hogy fontolják meg ismét indulásukat.

Csakhogy a szervezők közlése szerint a résztvevők Magyarországról indulva a Szlovénia-Olaszország-Franciaország-Spanyolország-Marokkó-Mauritánia-Szenegál-Bissau-Guinea útvonalon haladnak. “A futam célja nem Bamako lesz, hanem a nyugat-afrikai Bissau-Guinea fővárosa, Bissau – mondta el Szabó Gál András, a futam főszervezője, alapítója szerdán a sajtó képviselőinek rendezett budapesti tájékoztatón.

Feleslegesen riogat a minisztérium? 3


Szabó Gál András hangsúlyozta: a rali hivatalos lefújása vagy elhalasztása azért veszélyes, mert a mezőny több mint fele így is elindulna Afrika felé, mindenféle hivatalos biztosítás és felügyelet nélkül. A mauritániai hatóságok az idén is fokozott figyelemmel védik a Budapest-Bamako táborait, a rali szervezői pedig az útvonalat úgy jelölték ki, hogy azt bármikor meg lehessen változtatni és akár zárt katonai konvojban is át lehessen szelni Mauritániát.

A versenyzőkre Magyarországon és Szlovéniában éjszakai offroad speciál szakaszok várnak. Az első etapban az indulóknak kevesebb mint 4 teljes napjuk lesz 4000 kilométer megtételére, átkelni a Földközi-tengeren és a marokkói Atlasz-hegységen. Az afrikai szakaszon rövidebb etapok, de keményebb utak, technikás vezetést és navigációt követelő útvonalak várnak az indulókra.

Az Afrikai-Magyar Egyesület és a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend gyűjtésében 24 tonna adomány gyűlt össze – többek között szerszámok, varrógépek, orvosi műszerek, biciklik -, amelyet külön kamionnal és teherautókkal szállítanak Afrikába – mondta el Balogh Sándor, az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU) elnöke. Sok hasznos dolog gyűlt össze, idén arra törekedtek, hogy minél több munkaeszközt vihessenek az afrikaiaknak – tette hozzá.

A versenyen részt vesz egy kerekes székes nő is. Kis Adri újságíró, Siklósi Gábor mentőrobogós orvos navigálásával vesz részt, diagnosztikai eszközt visznek egy bissaui gyerekkórházba.

Forrás: MTI, Külügyminisztérium