A különleges autókra szakosodott Barrett-Jackson aukciós ház nem mindennapi járművet bocsátott árverésre tegnap az Arizona-i Scottsdale-ben. Az 1955-ös gyártású Lincoln Futura önmagában is izgalmas jószág volt, ez a példány azonban a világ egyik leghíresebb járgánya: a legelső, 1966-os Batman tv-sorozathoz készített Batmobile.

A január 19-én, szombaton megrendezett árverés négy percig tartott. Az autó végül 4.620.000 dollárért talált gazdára, ebből 4,2 millió üti a tulajdonos George Barris markát. A Batmobile, amely szakértők előzetesen becslései szerint akár ötmilliót is hozhatott volna, nem a legdrágább autó az aukciós ház történetében: a rekordot egy “mezei” Shelby Cobra tartja, 5,5 millióval.

George Barris, aki annak idején mindössze tizenöt nap leforgása alatt tervezte és építette meg a bűnüldöző denevérember szuperautóját, idő közben számos replikát készített az eredeti autóról (javarészt ezeket használták a forgatásokon) ám az eredetit megtartotta magának, egészen mostanáig.

Megtehette, hiszen az alapját képező Futurát ő maga vette a Fordtól, egyetlen dollárért. A kerekeken gördülő laboratóriumként szolgáló, nyomógombos B&M Hydro automata váltóval, a külvilág zaját az utastérbe továbbító mikrofonokkal és egyéb, ma már talán megmosolyogtató találmányokkal felszerelt autót a Ghia tervezte.

A kütyük az átépítést követően sem hiányoztak az autóból. Kábelvágó penge, denevérsugár kivetítő, lopásgátló, detektoszkóp, denevérszem, rendőrségi rádióba belehallgató ketyere, automata kerékfelfújó berendezés, 180 fokos “denevér-fordulót” lehetővé tevő dragster-ejtőernyők, vezeték nélküli Bat-kompjúter, tűzoltó-berendezés, füstgenerátor, olaj- és szögszóró… bár a módszerek kezdetlegesek, fantáziának már akkor sem voltak híján az autós (és filmes) szakemberek.