Összesen 441 kilométer várt a Dakar-rali mezőnyére pénteken, amelynek 294 kilométert kellett száguldva megtennie. A meteorológiai sajátosságokat is figyelembe vették a 2013-as Dakar-rali utolsó előtti napján, a 13. szelektív szakaszon. A Camanchaca, azaz a reggeli köd nagyon sűrű, ezért az első motorosok csak a “fehér massza” felszállta után indultak el az utolsó dűnetámadásokra. A homokos rész – ahol sok időt lehet nyerni vagy veszíteni – körülbelül a speciál harmadát tette ki. A napi célba éréshez délnek kellett venni az irányt, soha véget nem érő kövekkel tarkított út várt a mezőnyre, Azok, akik elértek La Serenaba, már elkezdhetnek reménykedni…

Dakar: Szalay eltévedt 1
Dakar: Szalay eltévedt 2

Dakar: Szalay eltévedt

Dakar: Szalay eltévedt 27
Dakar: Szalay eltévedt 28
Dakar: Szalay eltévedt 29
Dakar: Szalay eltévedt 30
Dakar: Szalay eltévedt 31
Dakar: Szalay eltévedt 32
Dakar: Szalay eltévedt 33
Dakar: Szalay eltévedt 34
Dakar: Szalay eltévedt 35
Dakar: Szalay eltévedt 36
Dakar: Szalay eltévedt 37
Dakar: Szalay eltévedt 38
Dakar: Szalay eltévedt 39
Dakar: Szalay eltévedt 40
Dakar: Szalay eltévedt 41
Dakar: Szalay eltévedt 42
Dakar: Szalay eltévedt 43
Dakar: Szalay eltévedt 44
Dakar: Szalay eltévedt 45
Dakar: Szalay eltévedt 46
Dakar: Szalay eltévedt 47
Dakar: Szalay eltévedt 48
Dakar: Szalay eltévedt 49
Dakar: Szalay eltévedt 50
Fotó megosztása:
Dakar: Szalay eltévedt 51 Jól megy az utóbbi napokban Robby Gordonnak, szerdán szakaszt nyert, csütörtökön második volt, pénteken pedig ismét ő volt a leggyorsabb a Dakar-ralin. Eredménye azonban nem változat sokat összetettbeli eredményén, hiszen az ékmezőnyhöz képest több, mint öt óra a lemaradása, csak a 14. helyen áll. Nem volt sima győzelem, mert a hummeres mögött Guerlain Chicherit hajtott keményen, mindössze 22 másodperc lemaradva érkezett a második helyre. Orlando Terranova végzett a harmadik helyen. Chicherit nyolcadik, Terranova ötödik az összetett versenyben.

Stephane Peterhansel már spórol, a francia 13 perccel lassabb volt ma, mint Gordon és öt perccel maradt el legfőbb rivális Giniel de Villiers mögött, aki negyedikként zárt. Peterhansel előnye háromnegyed óra DE Villiers előtt. A korábbi harmadik Nani Roma pénteken elakadt a homokban, amivel nemcsak sok időt, de a harmadik helyet is elveszíttette Leonyid Novickijjel szemben.
Dakar: Szalay eltévedt 52 A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 27. helyen végzett a szakaszon, amelyben volt minden, ami a Dakar sava-borsát jelenti.  “Igazi Dakar-nap volt – jó fárasztó. Komoly dűnék és azokból is sok, s bár nekünk nem jelentettek problémát, volt, akinek igen. Reggel az egyik Kamaz után rajtoltunk, amelyet száz kilométer után sikerült csak megelőzni, mert addig akkora port csinált előttünk, hogy közel sem tudtunk menni hozzá” – mondta Szalay. 

A homokos szakasz után a jobb hátsó felniről lefordult a gumi, de nem a kerékcsere volt a legnagyobb baja az Opel Dakar Team párosának, hanem az, hogy a negyedik ellenőrző pont előtt eltévedt.

“A rajtnál kapott itiner-módosítás hibás volt, egyszerűen nem úgy nézett ki a hely, ahogy az itinerben szerepelt. S bár előttünk és mögöttünk is mindenki eltévedt, ez még nem teszi megbocsáthatóvá a hibámat. Sajnálom, hogy pont az utolsó előtti napon történt meg” – mondta Bunkoczi László, akinek ez volt az első tévedése az idei Dakar során.
Dakar: Szalay eltévedt 53 Igazi örömautózásról, gyors, technikás pályákról, szinte átrepült dűnesorokról számoltak be a Sandlander Dakar Team versenyzői az utolsó előtti versenynap végén.

“Teljesen elgurult a gyógyszerem, kilenc autót előztünk meg és toltuk le a kamionokat, nagyon élvezetem. Az elején kaptam egy defektet, de más kaland nem volt, a hajnalra újjáépített autónk hibátlanul működött” – kiáltott fel Sebestyén Sándor a szelektív célja után.

Navigátora, Bognár József is elégedettségének adott hangot amiatt, hogy a teljes csapat együtt van. “Bízunk benne, hogy holnap egy biztonságos autózással a chilei fővárosba fogunk érni és sokan büszkék lesznek majd ránk”.

A szelektív nagyon tetszett Pócsik Lászlónak, az UNIQA Safety Car pilótájának is. “Igazi élményautózás volt a nap, fel sem tűnt, hogy 441 kilométeres volt a mért szakasz, egyáltalán nem tűnt vészesnek. Mindkét autó hibátlan, remélem így marad holnapra is”.

A Sebestyén Sándor ? Bognár József kettős pénteken a 77. helyen ért be, Pócsik László, Farkas Nándor és Szaller Zoltán pedig eggyel mögöttük. Összetettben a 69. és a 71. helyen állnak; kategóriájukban, a T2-ben pedig a hatodik és nyolcadik helyet foglalják el.

Hiába dolgozott össze csütörtökön a motorosoknál az összetettben az első két helyen álló Cyril Despres és Ruben Faria, ez még veszélybe is sodorhatja Despres ötödik Dakar-győzelmét. A francia sok időt áldozott be tegnap, hogy segítse csapattársát, hogy KTM 1-2. eredményt érjenek el a végén.

Ma az eddigi harmadik helyezett Francisco Lopez remekül motorozott, megnyerte a szakaszt, amivel feljött a második helyre. Ennél is fontosabb, hogy nyolcpercnyire megközelítette Despres-t, aki pénteken másodikként zárt öt perc hátránnyal. Holnap nem lehet lazsálni, biztos, hogy mindhárman keményen hajtanak majd.
Dakar: Szalay eltévedt 54 Sarel van Bijon, szerezte meg a szakaszgyőzelmet a quadosok között. Marcos Patronelli csak ötödik volt pénteken, de holnap akár piknikelni is megállhat, hiszen előnye 1 óra 50 perc.

Andrej Karginov (Kamaz) megismételte csütörtöki győzelmét a kamionosok között. Gerard de Rooy (Iveco) végzett másodikként, míg a harmadik helyen Ales Loprais (Tatra) érkezett. Karginov pénteki eredményével feljött a második helyre, hátránya félórányi az összetettben vezető Eduár Nyikolájev mögött, aki ezen a napon csak ötödikként zárt. 

A Darázsi Zsolt, Vörös Ferenc, Szalai Norbert trió a 36. helyen ért célba a szakaszon, az összetettben pedig a 31. helyről várja a 2013-as Dakar utolsó szakaszát. 
Dakar: Szalay eltévedt 55 A 2013-as Dakar-rali állása, 13. szakasz, Copiapo-La Serena
Autósok

 
szakasz:
1. Robby Gordon, Kellon Walch (amerikai, Hummer) 3:40:53 ó
2. Guerlain Chicherit, Jean-Pierre Garcin (francia, SMG) 22 mp hátrány
3. Orlando Terranova, Paulo Fiuza (argentin, portugál, BMW) 4:41 p h.
…27. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka)
…77. Sebestyén Sándor, Bognár József (magyar, Toyota Landcruiser)
78. Pócsik László, Farkas Nándor, Szaller Zoltán (magyar, Toyota Landcruiser) 

összetett:
1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Mini) 36:44:46 ó
2. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota) 44:38 p hátrány
3. Leonyid Novickij, Konsztantyin Zsilcov (orosz, Mini) 1:29:31 ó h.
…25. Szalay, Bunkoczi 21:48:51 ó h.,
…69. Sebestyén, Bognár 34:58:21 ó h.,
…71. Pócsik, Farkas, Szaller 35:09:21 ó h. 

Motorosok
 
szakasz:
1. Francisco López (chilei, KTM) 3:44:54 ó
2. Cyril Despres (francia, KTM) 5:25 p hátrány
3. Paulo Goncalves (portugál, Husqvarna) 5:29 p h.
összetett:
1. Cyril Despres 41:37:18 ó
2. Francisco López 8:15 p h.
3. Ruben Faria (portugál, KTM) 14:41 p h.

A részletes eredményekért kattintson ide!
   
Az utolsó, szombati versenynapon a résztvevőknek Santiagóba kell eljutniuk, 630 kilométert – benne 128 kilométeres gyorsasági szakaszt – leküzdve.