Míg az elmúlt napokban környékre zúdult csapadék miatt több részt is töröltek a Dakar-rali szervezői, csütörtökön már nem kellett félni az esőtől, a mezőny ugyanis a világ legszárazabb helyén, az Atacama sivatagban autózott, óriási homokdűnéket legyőzve. A résztvevők Argentínából visszatértek Chilébe.

A 12. szakaszon a Fiambalá és Copiapó közötti 715 kilométeres távot kellett teljesíteni, amelyből 319 kilométer volt a gyorsasági szakasz hossza. A nap érdekessége, hogy az autósokat és kamionokat vegyesen rajtoltatták, azaz egy autó, egy kamion.

Szalay féktelenül a Dakaron 1
Szalay féktelenül a Dakaron 2

Szalay féktelenül a Dakaron

Szalay féktelenül a Dakaron 26
Szalay féktelenül a Dakaron 27
Szalay féktelenül a Dakaron 28
Szalay féktelenül a Dakaron 29
Szalay féktelenül a Dakaron 30
Szalay féktelenül a Dakaron 31
Szalay féktelenül a Dakaron 32
Szalay féktelenül a Dakaron 33
Szalay féktelenül a Dakaron 34
Szalay féktelenül a Dakaron 35
Szalay féktelenül a Dakaron 36
Szalay féktelenül a Dakaron 37
Szalay féktelenül a Dakaron 38
Szalay féktelenül a Dakaron 39
Szalay féktelenül a Dakaron 40
Szalay féktelenül a Dakaron 41
Szalay féktelenül a Dakaron 42
Szalay féktelenül a Dakaron 43
Szalay féktelenül a Dakaron 44
Szalay féktelenül a Dakaron 45
Szalay féktelenül a Dakaron 46
Szalay féktelenül a Dakaron 47
Szalay féktelenül a Dakaron 48
Fotó megosztása:
Szalay féktelenül a Dakaron 49 Robby Gordon tavaly megnyerte a Fiambalá és Copiapó közötti szakaszt és sokáig úgy nézett ki, hogy idén is így tesz. Ám az amerikai néhány kilométerrel a vége előtt az egyik – emelkedőn kialakított – időellenőrzőnél elakadtak a homokban, így végül csak másodikként zárt.  

A szakaszt Nani Roma nyerte, annak ellenére, hogy defektes kerékkel érkezett a célba. A MINI-vel induló pilótának ez volt idén a harmadik szakaszgyőzelme, mostani sikerének köszönhetően feljött a harmadik helyre.  A szakaszon Giniel de Villers végzett harmadikként, a napi sikeren túl azonban nem ujjonghat nagyon, hiszen csak két perccel volt gyorsabb a negyedikként érkező Stephane Peterhanselnél, aki összetettben így továbbra is ötven perccel vezet előtte.
Szalay féktelenül a Dakaron 50 Szalay Balázsék számos gonddal szembesültek csütörtökön, baj volt a töltéssel, rázott a kormány, kereket kellett cserélni, majd a dűnék között kiderült, hogy valami gond a hátsó futómű beállításával is, mert folyamatosan felütött az autó hátulja.

“A dűnéken ez még nem jelentett akkora gondot, sőt, ott olyan jól felvettük a tempót, hogy még az egyik Mini sem tudott megelőzni, sőt, tartottuk vele a lépést. Aztán keményen felütött egy szikla és elvágta a fékcsövet. Na attól kezdve nem volt könnyű dolgunk. A kiszáradt folyómederben, a hatalmas kövek között mindössze második sebességi fokozatban tudtunk haladni. Idegőrlő volt” – vallotta be Szalay Balázs, akit nagyon meglepett, hogy a gondok ellenére a 27. helyet szerezte meg a szakaszon.  Ezzel az eredménnyel az összetettben feljött a 23. helyre.
Szalay féktelenül a Dakaron 51 A legnehezebb napnak nevezték a Sandlander Team versenyzői is a Dakar 12. szakaszát, ahol Sebestyén Sándor elmondása szerint mindenki 15 évet öregedett. Elmondta ez volt a mumusok, hiszen tavaly éppen ezen a szakaszon estek ki, illetve a homokban a vártnál lassabban tudtak haladni és a végére majdnem kifogyott a gázolajuk is. Technikai gondokból is jutott, kiszakadt a hátsó lengéscsillapító, megszűnt időszakosan a kormányszervó, részlegesen az összkerékhajtás.
 
A Sebestyén Sándor – Bognár József kettős a 80. helyen futott be a célba, a mért szakaszt 8 óra 49 perc 9 másodperc alatt teljesítették. Az asszisztenciát szolgáltató másik Toyotával Pócsik László, Farkas Nándor és Szaller Zoltán 8 másodperccel mögöttük robogott be. Összetettben a két alakulat a 69. és 70. helyen áll és továbbra is biztosan tartják 6. és 7. helyüket a T2-es kategóriában.

A motorosoknál a yamahás Frans Verhoeven volt a 12. szakaszon a leggyorsabb, ez volt idei első, pályafutása negyedik szakaszgyőzelme, összetettben a nyolcadik helyen áll. Sokáig Ruben Faria is esélyes volt a szakaszgyőzelemre, akit négyszeres Dakar-győztes csapattársa Cyril Despres támogatott csütörtökön. A francia elmondása szerint vissza akart adni valamit abból, amit az elmúlt években ellenkező felállásban kapott. A csapattársak azon munkálkodtak, hogy Faria megszilárdítsa második helyét az összetettben, ami sikerült is. Bár a szakasz végén megsérült a hátsó kereke, így is második leggyorsabbként érkezett.

Az összetettben vezető Despres mai “munkájával” csak tizennegyedik lett és jó tíz percet eldobott az előnyéből, de Faria aligha támadja majd a győzelemért a következő két napban. Leosztották a szerepeket.

A nap érdekessége volt, hogy az első öt helyen öt eltérő márka motorja szerepelt, sorban: Yamaha,  KTM, Husquvarna, Sherco és Honda.
Szalay féktelenül a Dakaron 52
A quadok mezőnyében Sebastian Husseini nyerte a 12. szakaszt, Marcos Patronelli előtt. Az argentin is készülhet az ünneplésre, hiszen az összetettben már közel két órával vezet a chilei Ignacio Casale előtt.

A kamionosok versenyét az orosz Andrej Karginov (Kamaz) nyerte, megelőzve honfi- és márkatársát Ajret Margyejevet, mögöttük Gerard de Rooy (Iveco) végzett harmadikként. Az összetettben vezető Eduárd Nyikolajev csütörtökön csak a 7. helyen végzett, de az az előnye így is fél óra Margyejevvel szemben

 

A 2013-as Dakar-rali állása, 12. szakasz, Fiambalá-Copiapó,

   
Autósok

Szakasz:
1. Nani Roma, Michel Périn (spanyol, francia, Mini) 3:36:34 ó
2. Robby Gordon, Kellon Walch (amerikai, Hummer) 4:18 p hátrány
3. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota) 4:25 p h.
…27. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel) 1:19:22 óra hátrány

Összetett:
1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Mini) 32:50:02 óra
2. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz 50:21 p h.
3. Nani Roma, Michel Périn 1:31:06 ó h.
…23. Szalay, Bunkoczi 11:02:19 ó h.
   
Motorosok
 
Szakasz:
1. Frans Verhoeven (holland, Yamaha) 3:49:15 ó
2. Ruben Faria (portugál, KTM) 1:38 p hátrány
3. Joan Barreda (spanyol, Husqvarna) 3:01 p h.
   
Összetett:
1. Cyril Despres (francia, KTM) 37:46:59 ó
2. Ruben Faria 5:39 p h.
3. Francisco López (chilei, KTM) 13:40 p h.

Kamionosok
Összetett:
1. Eduard Nikolajev (orosz, Kamaz),
2. Ajret Margyejev + 31 p. 20 mp.,
3. Andrej Karginov + 50 p. 26 mp.,
… 31. Darázsi + 18 ó. 25 p. 6 mp.

A versenyzők pénteken Copiapó és La Serena között 735 kilométert teljesítenek, a szelektív szakasz távja 441 kilométer lesz. A verseny szombaton zárul Santiagóban.