A Dakar-rali 11. szakaszát, La Rioja és Fiambalá között írták ki a szervezők, 262 kilométer összekötő után a 217 gyorsasági kilométert kellett megtenni. Azaz kellett volna.

Az eső miatt rengeteg víz zúdult a kiszáradt folyómedrekbe, a folyók megáradtak, és félő volt, a mezőny képtelen lesz átkelni rajtuk. Először 30 kilométert töröltek a szerdai szakaszból, majd bár a motorosok teljesítették a szakaszt, az autósok és a kamionosok versenyét a 83. kilométernél lefújták.

Szalay Balázs mérges 1
Szalay Balázs mérges 2

Szalay Balázs mérges

Szalay Balázs mérges 26
Szalay Balázs mérges 27
Szalay Balázs mérges 28
Szalay Balázs mérges 29
Szalay Balázs mérges 30
Szalay Balázs mérges 31
Szalay Balázs mérges 32
Szalay Balázs mérges 33
Szalay Balázs mérges 34
Szalay Balázs mérges 35
Szalay Balázs mérges 36
Szalay Balázs mérges 37
Szalay Balázs mérges 38
Szalay Balázs mérges 39
Szalay Balázs mérges 40
Szalay Balázs mérges 41
Szalay Balázs mérges 42
Szalay Balázs mérges 43
Szalay Balázs mérges 44
Szalay Balázs mérges 45
Szalay Balázs mérges 46
Szalay Balázs mérges 47
Szalay Balázs mérges 48
Fotó megosztása:
Szalay Balázs mérges 49 Az Opel Dakar Team kettőse, Szalay Balázs és Bunkoczi László addigra már túl volt az első ellenőrző ponton (ahol lezárták a versenyt) – méghozzá a huszadik helyen, így érthetően bosszús volt a legtapasztaltabb magyar dakaros.

“Mérges vagyok! Telnek a napok és nincs lehetőségünk a javításra, mert mindig történik valami” – mondta az Opel Mokka pilótája. “Pedig jó kis szakasz volt. Az elején homokos, tele kövekkel, amelyek olykor koppantak az autó alján, aztán óriási homokos feljáró következett, amelyen gond nélkül feljutottunk, sőt, még előztünk is. Aztán következtek a fehér homokos dűnék, amelyek azonban nem voltak annyira veszélyesek.”
 
A CP1 után az itiner szerint gyorsabb rész következett volna, ám erre már nem volt lehetőség, mert ott álltak a szervezők és visszafordították Szalayékat – is. 

A másik magyar egység, a Sandlander Team is inkább az autózásra szavazott volna: “Kicsit sajnálom a mai napot, jó lett volna versenyezni. Ugyanakkor annak meg örülök, hogy egy nappal közelebb kerültünk az álmainkhoz, vagyis a santiagói finisvonalhoz. Napról napra jobban élvezzük a Dakart, az elmúlt időszakban rengeteg sikerélménnyel gazdagodtunk, kifejezetten jó érzés reggelente az autóba ülni” – mondta Sebestyén Sándor.
Szalay Balázs mérges 50 A felügyelő testület úgy döntött, mindenkinek a CP1-nél elért idejét veszi figyelembe (ami a szakaszon 20. helyet jelent Szalayéknak), és aki nem érte el ezt a pontot, az Christian Lavieille idejét kapja, aki 1:13:25 óra alatt teljesítette a távot a 21. helyen. 

S bár hivatalos eredmény egyelőre nincs, várható, hogy Szalayék egy helyet előrébb jöttek az összetettben, vagyis a 25. pozícióból várják a folytatást. Úgy tudni, a Sebestyén Sándor – Bognár József duót az abszolút értékelésben 73., a T2-es – széria – járművek csatájában pedig 6. helyen rangsorolják. A Pócsik László – Farkas Nándor – Szaller Zoltán legénységgel induló Toyota pedig a 74.

Amikor félbeszakadt a szelektív, az autósoknál az amerikai Robby Gordon vezetett, így övé a szakaszgyőzelem megelőzve Ronan Chabot és Lucio Alvarez versenyzőket. A végső sikerért vívott csatában nem történt változás, mert bár az összetettben második Giniel de Villers a pályán megelőzte az élen álló Stephane Peterhanselt, de a szakasz leállításáig mindössze 39 másodpercet hozott összetettbeli lemaradásából, ami így továbbra is ötven perc feletti.

A nap vesztese az összetett versenyben harmadik Leonyid Novickij, akinek autója elromlott, a javítással pedig sok időt bukott.

A motorosoknál Kurt Casellié amai napi szakaszgyőzelem. Az amerikai ötödikként kezdte a napot, de a második időellenőrzőnél már ő vezetett. Az összetettben azonban ő csak a 30-ik. Cyril Despres viszont ma csak harmadikként zárt 6 perc hátránnyal, de az előnyét így is jelentősen növelte, 12 perccel jobb időt futott, mint Ruben Faria, így a négyszeres Dakar-győztes 13 perc előnnyel bír. 

A quadok mezőnyében a Marcos Patronelli volt a leggyorsabb, aki már majdnem két órányi előnyt hozott össze. Ő már csak elveszítheti az újabb Dakar-trófeát.

A kamionosoknál a Gerard de Rooy (Iveco) végzett az élen, idén ez már a hatodik szakaszgyőzelme, az Ales Loprais (Tatra), illetve az Eduárd Nyikolajev (Kamaz), vezette járgányokat megelőzve nyerte a szakaszt. Az összetettben továbbra is Nyikolájev áll az első helyen.

2013-as Dakar-rali   11. szakasz, La Rioja-Fiambalá:

Autósok

Szakasz:
1. Robby Gordon, Kellon Walch (amerikai, Hummer) 0:50:21
2. Ronan Chabot, Gilles Pillot (francia, buggy) + 0:01:08
3. Lucio Alvarez, Bernardo Graue (argentin, Toyota) + 02:02:17
…20. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel) + 0:21:20
…70. Sebestyén Sándor, Bognár József (Toyota) + 0:23:04
…71. Pócsik László, Farkas Nándor, Szaller Zoltán (Toyota) + 0:23:04

Összetett:
1. Stephane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, MINI) 29:07:25
2. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota) + 0:51:59
3. Leonyid Novickij, Konsztantyin Zsilcov (orosz, MINI) + 1:26:40
…26. Szalay, Bunkoczi + 9:49:00
…75. Sebestyén, Bognár József) + 27:01:21
…76. Pócsik, Farkas, Szaller + 27:01:05

Motorosok:

Szakasz:
1. Kurt Caselli (amerikai, KTM) 2:55:01 ó
2. Paulo Goncalves (portugál, Husqvarna) 4:45 p hátrány
3. Cyril Despres (francia, KTM) 6:24 p h.

Összetett:
1. Cyril Despres 33:48:29 ó
2. Ruben Faria (portugál, KTM) 13:16 p hátrány
3. Francisco Lopez (chilei, KTM) 18:08 p h.

A további eredmények ezen a linken érhetők el.