A heves esőzések miatt a Dakar-rali szervezői az autósok számára lerövidítették a szombatra, Salta és Tucumán közötti 849 kilométerre tervezett szakaszt. Előbb szakasz első felét törölték – emiatt a kamionosok közúton mentek -, majd még azt a rövidet is félbeszakították a második időellenőrző pontnál, az időjárási anomáliák miatt. Mindössze 86 mért kilométert kellett teljesíteni. Többen már túl voltak a döntéskor a CP2-ön, sőt kilencen a célt is elérték.  Ugyanakkor a motorosok és quadosok még nagyobb vizek nélkül teljesítették a szombati szakaszt nekik más gondjuk akadt.

Az eső átírta a Dakart 1
Az eső átírta a Dakart 2

Az eső átírta a Dakart

Az eső átírta a Dakart 35
Az eső átírta a Dakart 36
Az eső átírta a Dakart 37
Az eső átírta a Dakart 38
Az eső átírta a Dakart 39
Az eső átírta a Dakart 40
Az eső átírta a Dakart 41
Az eső átírta a Dakart 42
Az eső átírta a Dakart 43
Az eső átírta a Dakart 44
Az eső átírta a Dakart 45
Az eső átírta a Dakart 46
Az eső átírta a Dakart 47
Az eső átírta a Dakart 48
Az eső átírta a Dakart 49
Az eső átírta a Dakart 50
Az eső átírta a Dakart 51
Az eső átírta a Dakart 52
Az eső átírta a Dakart 53
Az eső átírta a Dakart 54
Az eső átírta a Dakart 55
Az eső átírta a Dakart 56
Az eső átírta a Dakart 57
Az eső átírta a Dakart 58
Az eső átírta a Dakart 59
Az eső átírta a Dakart 60
Az eső átírta a Dakart 61
Az eső átírta a Dakart 62
Az eső átírta a Dakart 63
Az eső átírta a Dakart 64
Az eső átírta a Dakart 65
Az eső átírta a Dakart 66
Fotó megosztása:
Az eső átírta a Dakart 67 A kétkerekűeknél a komplett élmezőny eltévedt, kivéve David Casteu-t, aki bár hatodikként ért célba és negyed órát kapott a szakaszt megnyerő, spanyol Joan Barreda Porttól, de ügyes navigálásával átvette a vezetést az összetettben. 11 perccel vezet Ruben Faria előtt.

Az eddigi első Olivier Pain csak hetvennyolcadikként végzett miután ő is eltévedt, 37 percet veszített. A címvédő, négyszeres Dakar-győztes Cyril Despres ellenfeleinél kevesebb időt bukott, így elméletileg feljött a második helyre. Igazából azonban ötödik, mert tegnap a táborban kicserélte KTM-je motorját és váltóját, miután a pénteken meghibásodott a váltója. A csapattárssal történt cserét 15 perc büntetéssel honorálta a felügyelő testület.

Quadok között új győztest avattak. Élete első Dakarján sikerült szakaszt nyernie a dél-afrikai Sarel van Bijonnak.  Mögötte 1 perc 49 másodperccel érkezett Marcos Partonelli, aki az összetettben már 1 óra 23 perccel vezet Ignacio Nicolas Casale előtt.

 

Az autósoknál sokáig nem lehetett tudni az eredményt. A felügyelő testület magyar idő szerint éjfél után hozta meg a döntését a szakasz értékelésével kapcsolatban. Ennek értelmében azok az autók, amelyek nem értek célba mielőtt a szakaszt félbeszakították, szakasz lefújásának pillanatában célba érkező utolsó versenyző idejét kaják, ez pedig Stéphane Peterhansel. A salamoni döntés értelmében a felügyelők nem avatkoztak bele jelentősen a verseny kimenetelébe, vagyis továbbra is szoros a küzdelem az élmezőnyben Stéphane Peterhansel és Nasszer al-Attijah között.

A döntés előtt volt egy olyan terv is, hogy a CP2-nél elért eredmények alapján rangsorolják az autókat, így Nasszer Al-Attiyah átvette volna a vezetést, de a most látható változat szerint Stéphane Peterhansel továbbra is három perc feletti előnnyel vezet, miután mindketten ugyanazt az eredményt kapták. A szakaszon – a Dakar hivatalos honlapja szerint – Guerlain Chicherit mögött Orlando Terranova és Robby Gordon szerepel a második és harmadik helyen.
Az eső átírta a Dakart 68 A magyarok helyzetén túl sokat nem változtatott ez az eredmény: Szalay Balázsék továbbra is a 29. helyen állnak.  Csak azt sajnálhatják, hogy ők alighanem előrébb tudták volna verekedni magukat az összetettben, hiszen a kritikus ponton (ahol jó néhányan bajba kerültek) ők már átjutottak, mire félbeszakították a versenyt.  

“Nagyon jól haladtunk, jó néhány autót megelőztünk, mert mi találtunk egy utat, amin lehetett haladni, miközben az előttünk indulók közül jó néhányan elakadtak. Már valami remek részeredményben reménykedtünk, amikor leszállt egy helikopter és a benne ülő rendező közölte velünk, hogy félbeszakították a szakaszt az eső és az áradások miatt” – mondta Bunkoczi László, Szalay navigátora.  
Az eső átírta a Dakart 69 “Ez a rövid rész is éppen elég autógyilkos volt. Nem ízlett sem nekünk, sem pedig a Toyotánknak. Kapott rendesen, bár becsületére legyen mondva, hiba nélkül bírta a Dakar első felét, egy szavunk sem lehet” – dicsérte a technikát Pócsik László, a Sandlander csapatvezetője.

“Kalandunk nem volt, bár egyszer meg kellett állnunk, ugyanis éppen előttünk akadt el egy quados és elfoglalta az egyetlen nyomvonalat. Mivel szegénynek senki sem segített, Józsi kiugrott a kocsiból és ketten már sikeresen arrébb tolták a járművet. Legalább megmozgatta az izmait a kis különedzéssel” – tette hozzá Sebestyén Sándor a másik Toyota vezetője.

A kamionosok az eredeti tervek szerint csupán a szombati első szakaszt teljesítették volna, ám mivel azt törölték a programból, így közúton tették meg a Salta és San Miguel de Tucumán közötti szakaszt.  

A 2013-as Dakar-rali állása: 8. szakasz

Szakasz eredmények:

Motorosok:
1. Joan Barreda Bort (spanyol. Husqvarna) 2:07:26 ó
2. Johnny Campbell (Honda) 7:04 p hátrány
3. Ivan Jakes (szlovák, KTM) 7:57 p h.

Autósok:    
1. Guerlain Chicherit (francia, SMG) 01:55:06 ó
2. Orlando Terranova (argentin, BMW) 04:02 perc hátrány
3. Robby Gordon (amerikai, Hummer) 05:17 p. h.

Összetett:

Motorosok:
1. David Casteu (francia, Yamaha) 19:56:33 ó
2. Cyril Despres (francia, KTM) 9:26 p h.
3. Ruben Faria (portugál, KTM) 11:16 p h.

Autósok:
1. Stephane Peterhansel (francia, MINI) 18:31:04 ó
2. Nasszer Al-Attiyah (katari, buggy) 3:14 p.h.
3. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Toyota)    44:03 p.h.

…29. Szalay, Bunkoczi 7:21:57 ó h.
…86. Sebestény, Bognár 22:25:04 ó h.
…87. Pócsik, Szaller, Farkas 22:33.04 ó h.

Részletes eredmények a Dakar hivatalos oldalán. Katt.  

A mezőny vasárnap pihen. A szerelők persze dolgoznak majd, hogy felkészítsék a járműveket a verseny második felére. Hétfőn Tucumánból Córdobába hajt, a résztvevőkre nagyjából 850 kilométer, benne közel 600 kilométeres szelektív szakasz leküzdése vár.