Új tervekkel kíván harcba szállni konkurenciájával a Mercedes-Benz. Dieter Zetsche, a Daimler vezérigazgatója a Börsen-Zeitung-nak adott interjújában tért ki arra, hogy a Mercedes-Benz mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy 2020-ig uralja a luxusautók piacát. “Biztos vagyok benne, hogy legkésőbb 2020-ig megelőzzük versenytársainkat.”

Zetsche szerződése idén decemberben lejár ugyan, de reménye szerint további három évre megszerzi a Daimler részvényeseinek bizalmát. Véleménye szerint a legsürgetőbb, hogy 2014 végéig kétmilliárd eurós (581 milliárd forint) költségcsökkenést érjenek el a Mercedes-Benz részlegének költséghatékonyabb működésével. Erre elsősorban azért van szükség – a hivatalos információk szerint – mert a tavalyi eredmények alapján legalább 1 milliárd euró hiányzik a megcélzott nyereségből.

A német luxusautók az európai piac stagnálása ellenére meglehetősen kelendőek, ami főleg a kínai és amerikai piacoknak köszönhető. Az eladási statisztikák szerint az európai keresletre építő gyártók két évtizede példa nélküli mélyrepülést produkáltak az utóbbi időben.

A luxusautók piacát várhatóan idén is a BMW fogja vezetni. A bajorok várakozása szerint 4,6 százalékos növekedést fognak az idei évben produkálni, ami 1 540 000 darab autó értékesítését jelentené. Az értékesítések alapján ezüstérmes Audi 1,1 százalékos növekedésre számít az idén, ami világviszonylatban 1 440 000 darab eladott autót jelent.

Szakértők szerint a Mercedes jóeséllyel még az idén megelőzheti az Audit, ha a kínai piacokat megcélzó törekvéseik sikerrel járnak.