A gépjárművek zajszintjét meghatározó európai normák immár 2007 óta vannak érvényben. A szabályzás felülvizsgálatának témája időről időre felbukkan, mivel népegészségügyi kérdés az autózás halkabbá tétele.

Az Európai Unió környezetvédelmi bizottsága ezért drasztikus rendelkezést fogadott el a témában. Az általuk javasolt forgatókönyv szerint az autógyártóknak 2020-ig a felére kellene csökkenteni a zajkibocsájtást.

A kérdés már a bizottság keretein belül kemény vitákat váltott ki, a rendelkezés elfogadása csupán egy szavazaton múlott. Nem csoda a felháborodás, ugyanis a nagy teljesítményű sportautók sem kapnának semmilyen felmentést.

Egy halkan zümmögő V12-es Lamborghini? Náthás egérhangon cincogó V8-as AMG Mercedes? Valószínűleg zárva maradnának a fülorgazmusra vágyó dúsgazdagok pénztárcái. Arról nem is beszélve, hogy a válságtól kókadt gyártók hogyan birkóznának meg a nyakukba akasztott fejlesztés jelentette többletkiadással.

A rendelkezés életbe lépéséhez még hosszú út vezet, az ügy 2013 tavaszán kerül az Európai Bizottság, valamint az Európai Parlament elé, és csak mindkét felettes szerv jóváhagyásával válhat valósággá.