Az osztrák autópálya-kezelő társaság, az ASFINAG felmérésében részt vevő autósok 98 százaléka hallott már a mentősávról és 94 százalékuk mondta azt, hogy tudja, milyen esetekben és hogyan kell félrehúzódniuk, hogy a mentőjárművek előrehaladhassanak a kocsisorok között. Az autósok 82 százaléka vélekedett úgy, hogy helyes dolog volt a mentősáv bevezetése.

Mintegy az autósok felének voltak már tapasztalatai a mentősávval, közülük 54 százalék vélekedett úgy, hogy az jól vagy nagyon jól működött. Tizennégy százalék mondta azt a felmérésben, hogy nem működött a mentősáv. Ezeknek a válaszadóknak közel fele azzal indokolta a véleményét, hogy más autósok nem vették figyelembe a félrehúzódási kötelezettséget és előrehajtottak a kocsisorok között.

Az osztrák autópályákon és autóutakon idén január óta kötelező torlódás esetén mentősávot kialakítaniuk az autósoknak, hogy biztosítsák a mentőjárművek gyors helyszínre érkezését. Kétsávos útszakasz esetén a belső sávban balra, a külsőben jobbra kell félrehúzódniuk a gépkocsiknak. Három- vagy többsávos autópályán, illetve autóúton a legbelső sávban balra, a többi sávban jobbra félrehúzódva kell szabad elhaladást biztosítaniuk az autósoknak a mentők és a tűzoltók számára. Ha szükséges, a jobbra lehúzódók a leállósávot is igénybe vehetik.

Az év első felében még problémákról számolt be a sajtó a mentősávval kapcsolatban. Egy májusi közvélemény-kutatáson az osztrákok 80 százaléka úgy vélekedett, hogy az esetek többségében nem alakítanak ki mentősávot a dugóba kerülő autósok. Csak 15,5 százalék mondta azt, hogy jól működik a szabályozás.

Ősztől nálunk is létezik hasonló szabály. A KRESZ módosítása szerint a két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek – például, de nem kizárólag – baleset okozta torlódáshoz érve a legbelső sávban balra, míg a többi sávban szorosan jobbra kell húzódniuk.

A magyar jogalkotó szándéka szerint a forgalmat ellenőrző vagy útfenntartó járművek mellett a balesetet szenvedett emberek, és a sérült autók mentését végző gépkocsik így zökkenőmentesen haladhatnak a céljuk felé.