Több mint 30 millió forintnak megfelelő összegért árvereztek el az Egyesült Államokban egy veterán kabriót, amelyet az Esőember című, négy Oscar-díjjal kitüntetett film forgatásánál használtak.

 A Heritage nevű aukciósház közleménye szerint egy meg nem nevezett vevő 170 ezer dollárt (36,7 millió forint) fizetett pénteken Dallasban az 1949-es Buick Roadmasterért, amelyet Tom Cruise és Dustin Hoffman vezetett a filmben.
 
A piros bőrüléses kétajtós bézsszínű kabrió az egyike volt annak a két autónak, amelyet Barry Lewinson rendező használt az 1988-as forgatás alkalmával.

Az autó fontos szereplője volt a filmnek, hiszen annak köszönhető, hogy a két testvér egymásra talál apjuk halálát követően.

Charlie Babbit (Tom Cruise) aranyifjú csalódottan veszi tudomásul, hogy édesapjától, akivel soha nem jött ki valami jól, nem örökölt mást, mint néhány rózsabokrot és egy 40 éves autót, amit egyébként nem vezethetett. Ugyanakkor kiderül, hogy van egy ismeretlen, aki a hagyaték mintegy hárommillió dollárnyi részét kapja.

Charlie kideríti, hogy az örökös egy intézetben van, ahol viszont nem árulják el neki, hogy ki az ismeretlen. Csakhogy amíg ő az intézetben “tárgyal” egy férfi beül a kint várakozó autóba, hogy azzal furikázzon, ahogy azt korábban apjával is tette, minden vasárnap. Kiderül, hogy ő Charlie bátyja, Raymond (Dustin Hoffman).
Charlie magával viszi Raymondot annak reményében, hogy megszerezheti a bátyja számára értéktelen vagyont, mint Raymond gyámja. Mivel azonban fél a repüléstől a Buickkal mennek.

Raymond, aki autista csak sportalsót hajlandó viselni, kívülről tudja Shakespeare összes művét, 23.00-kor mindig le kell feküdnie és zseniális fejszámoló. Közös útjuk során Charlie sok újat tanul, de gyakran összetűzésbe keveredik Raymonddal. Nehéz neki legyőznie a türelmetlenségét, amit a mániákus bátyja okoz az út során, ám a történet végére Charlie őszintén megszereti Raymondot, s lassanként megtanul együtt élni bátyja fogyatékosságaival és különc szokásaival, s már nem is érdekli a három millió dolláros örökség megszerzése.

Kiderül az is, hogy a Charlie gyermekkori emlékeiben élő esőember, azaz réjnmen (rain man) nem más, mint réjmond (Raymond). 

Forrás: MTI, wikipedia