1,5 milliárdos beruházás révén új épülettel gazdagodott a Kecskeméti Főiskola Járműtechnológia Tanszéke. “A 800 négyzetméter alapterületű, összességében 2000 négyzetméteres épület felszereltségét és eszközeit tekintve is a legmodernebb járműipari oktatási bázisnak minősül az országban, az oktatás mellett cél, hogy a járműipari kutatás-fejlesztés központja legyen” – mondta el Dr. Belina Károly, a kar dékánja

Az alagsorral együtt háromszintes épületben többek között helyet kaptak olyan, a modern járműtechnikai oktatásban és kutatásban elengedhetetlen eszközök, mint a hagyományos és alternatív tüzelőanyagokkal működő személygépjárművek belsőégésű motorjainak vizsgálatára alkalmas dinamikus motorfékpad, a teljes jármű hajtására és fékezésére alkalmas próbapad, valamint gépkocsi alrendszerek vizsgáló- és mérőberendezései.

Tartozik az épülethez a gépjárművek felület-előkezeléséhez és fényezéséhez tartozó oktató-vizsgáló szekció, illetve teherjárműveknek is megfelelő a teljes járműszerelvény hosszában végignyúló akna is. Több mint 40 új gépjárműipari eszközt, berendezés, valamint több mint 30 új IKT- és hálózati eszközt vásároltak és építettek be. Rendelkezésre áll a járműdinamikai valós idejű számításokhoz nélkülözhetetlen szuperszámítógép is.

Ám nemcsak a felszerelések modernek, de az oktatás is ennek megfelelően alakul. “Az országban a felsőoktatásban elsőként indult gyakorlatorientált/duális típusú képzés, amelyen a hallgatók nem csupán a vállalatoknál, hanem már a főiskolán is a legmodernebb eszközöket használják. Terveink szerint az épület kutatás-fejlesztési központként világviszonylatban is meghatározó szerepet tölt majd be” – Dr. Palkovics László a projekt vezetője. A tervek szerint a tanszéken évente több mint 100 mérnököt képeznek majd.

Mint Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette a főiskola stratégiai partnerként fontos szereplő a gyár sikeressége szempontjából, biztos hátteret jelent a szakember utánpótlásban. Támogatásként egy Mercedes-Benz B200-as típusú, Kecskeméten gyártott autót adott át a főiskola és hallgatói részére.

A projekt elfogadott költségvetése 1 milliárd 415 millió forint volt, amelyből 1,345 milliárd forint a megítélt támogatás.