Brüsszel ragaszkodik a dugódíjhoz. Az Európai Bizottság tagjai az elmúlt hetekben többször jártak Budapesten, és minden alkalommal megerősítették: nem egyeznek bele a dugódíj törlésébe, de még a halasztásba sem – írja a Népszabadság.
 
Mint a lap beszámol róla a behajtási díjat legkésőbb 2015-ig – az uniós támogatás elszámolásának lezárásáig – be kell vezetni Budapesten. Ha a főváros mégsem tenné, akkor az unió kötelezettségszegési eljárást indíthat Budapest ellen, amelynek végén akár szerződést is bonthat. Ez a 4-es metrónak megítélt 181 milliárdos támogatás visszafizetését vonhatja maga után. A főváros természetesen nem tudná előteremteni a pénzt.

Az Országgyűlés a nyár elején leszavaztaaz indítványt, amely lehetővé tette volna, hogy a főváros saját hatáskörben vessen ki dugódíjat.  Ezért a jövő évi költségvetésben így keletkezett finanszírozási rést a szintén fővárosi ötletből származó, frissen kivetett közműadóból tömnék be tízmilliárd forint erejéig.

A döntéstől függetlenül a Budapesti Közlekedési Központban (BKK) továbbra is folyik a behajtási díj előkészítése. A holding még 2011 januárjában kapta feladatul a döntés-előkészítő hatástanulmány elkészítését, az erre vonatkozó határozatot pedig még nem vonták vissza. Ehhez kapcsolódóan kérdezik ki az autósokat Budapest 22 forgalmas pontján, illetve 38 csomópontban és 8 keresztmetszetben számlálnak forgalmat. Emellett az összes villamos-, és metróvonalon, illetve két forgalmasabb HÉV-vonalon is teljes körű utasszámlálást végeznek.

A főváros tehát nem adta fel a dugódíjra vonatkozó terveit. A munka előrehaladtáról szóló tájékoztatást a szerdai közgyűlésen hallhatják a képviselők. Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója ugyanakkor november végén egy konferencián azt mondta következő 2-3 évben nem várható a rendszer bevezetése.

Szerintünk, ha bevezetik a dugódíjat, a politikusok tapsikolni fognak örömükben, hiszen senki nem ül majd buszra a tervekben szereplő 400-500 forintos napi dugódíj mellett, szinte mindenki fizet inkább. Persze az is igaz, hogy többször hangoztatták: az EU nem írta elő, hogy mekkora legyen az összeg.

Forrás: Népszabadság