Pár órája hullt le a lepel a cseh márka legfontosabb típusáról a 2013-ban piacra kerülő Škoda Octaviáról. A világ minden zugából érkező sajtós hiénahad részeként mi is megbámultuk, körbetapogattuk, lefotóztuk az újdonságot.

Az Octavia immár harmadik generációja a cseh cég menedzsmentjének várakozása szerint bekerülhet a világ tíz legkeresettebb személygépkocsija közé. Erről Winfried Vahland, az autógyár vezérigazgatója beszélt kedden a közép-csehországi Mladá Boleslavban, amikor bemutatta az új autót. A modellből jelenleg évente mintegy 400 ezer darabot adnak el, a legjobb tíz közé bekerüléshez évi több mint félmillió eladott gépkocsi kell az adott modellből.

Az Octavia első modelljét 16 éve dobták a piacra, s azóta több mint 3,7 millió darabot gyártottak belőle.  Az új generáció gyártása novemberben indult meg, a hivatalos bemutatója márciusban lesz a Genfi Autószalonon. Az Octavia a Škoda által gyártott kocsik mintegy 45 százalékát teszi ki. A gyár idei 875 ezerről 2018-ig 1,5 millióra szeretné növelni az évi gyártást.

Pontos összeget még nem tudunk, de ára valószínűleg az előd szintjén marad

Pontos összeget még nem tudunk, de ára valószínűleg az előd szintjén marad

Az új modell 90 mm-rel hosszabb és 45 mm-rel szélesebb, mint elődje, ami viszont igazán tágassá teszi, az a 108 mm-rel hosszabb tengelytávolság. Csomagtartója 590 literes.

Összesen kilencféle motorral készül majd a kocsi, négy benzines és négy dízel közül lehet választani, illetve lesz földgáz kivitelű is. Elérhető lesz hozzá intelligens fényszóró, távolságtartó tempomat, automatikus parkolássegéd is.

A részletinformációk gyűjtése, feldolgozása jelenleg is halad, a világpremier beszámolója még a hét folyamán olvasható lesz a Vezess.hu hasábjain. A várakozást enyhítendő megosztjuk a gyár által közzétett hivatalos fotókat, várjuk az első benyomásokat, gondolatokat az autó formáját illetően!

Forrás: MTI