A Nissan villanyautója, a Leaf nemrég bemutatkozott a Miskolc város vezetőinek és áramszolgáltatójának. A jármű bemutatójának apropóját az adta, hogy a város októberi közgyűlése megszavazta a villanyautók ingyenes parkolási jogát a város felszíni parkolóiban.


Ez az akció csak egy a zöld várossá válás lépései közül. A megyeszékhely egyre több ponton kötődik a zöld energiához. Itt helyezték üzembe Kelet-Magyarország első elektromos töltőoszlopát augusztus végén.

A megyei jogú városok közül Miskolc elsőként csatlakozott a Green City kezdeményezéshez is. A már működő, és több száz lakást fűtő biomassza fűtőmű, vagy a Bogáncs utcai hulladéklerakóban képződött gázokból energiát nyerő üzem is arra enged következtetni, a város igyekszik.

A zajló geotermikus beruházási munkálatok eredményeként hamarosan az egész avasi városrészt a megújuló geotermikus energiával fűtik majd. Ezzel pedig Magyarországon a legnagyobb arányban Miskolc használja majd a megújuló energiát.


Miskolcon jelenleg is fut egy Volvo hibrid busz, és hamarosan a helyi villamosközlekedést is olyan új gyártású villamosok szolgálják majd, amelyek a fékezési energia 30-40%-át visszatermelik az elektromos rendszerbe. Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. igazgatóságának elnöke azt is bejelentette, hogy a közeljövőben tisztán elektromos hajtású személyautókkal terveznek tovább erősíteni a zöld közlekedés terén.

A Nissan Leaf a japán gyár számításai szerint a legnagyobb darabszámban eladott elektromos autó a világon. Váltóáramú villanymotorjának teljesítménye 80 kW (109 LE), nyomatéka 280 Nm, ami 145 km/órás sebesség elérését teszi lehetővé.

A motort energiával ellátó lítium-ion akkumulátor teljesen lemerült állapotból kiindulva, normál töltőberendezéssel 8 óra alatt tölthető fel újra 100%-ig, míg gyorstöltővel 30 perc alatt 80%-os töltöttségi szintre hozható.

 A 100%-ban elektromos autó európai gyártása 2013 elején kezdődik az angliai Sunderlandben, és ezzel párhuzamosan Magyarországon is megvásárolhatóvá válik.