A megújult Ford Fiestában is bemutatkozik az Amerikában már használt Ford MyKey rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a szülők valamelyes felügyeletet gyakoroljanak gyermekeik autózása felett, biztonságosabbá téve közlekedésüket.


A programozható indítókulccsal felszerelt Fiesta tulajdonosai korlátozhatják a végsebességet, de csökkenthetik a hifi maximális hangerejét is. Akár azt is beállíthatják, hogy a hifi mindaddig néma maradjon, míg a vezető és az utasok be nem csatolják biztonsági öveiket, de azt is megakadályozhatják, hogy a vezető kikapcsolja az autó biztonsági berendezéseit – például a menetstabilizálót vagy az Active City Stop rendszert, amely segít megelőzni a kis sebességű ütközéseket.

“Minden szülő jól tudja, hogy a tinédzserek kiváló érzékkel találják meg a zűrös helyzeteket” – fejti ki Peter Patzelt, a Ford MyKey rendszerépítő mérnöke. “A Ford MyKey révén a szülők ésszerű korlátozásokat állíthatnak be a Fiestában, így nyugodtabban adhatják oda gyermekeiknek az autót.”

A technológia megnyugvást jelenthet, különösen annak ismeretében, hogy a 25 évnél fiatalabb európai autósok az átlagnál kétszer nagyobb eséllyel szenvednek halálos kimenetelű balesetet. A Ford által készített felmérés szerint a 17-20 éves autóvezetők szüleinek 46 százaléka elsősorban a túl magas sebesség miatt aggódik.

A MyKey szerves részét képezi az új Fiesta biztonsági és vezetősegítő rendszerének, amelyben megtalálható a SYNC vészhelyzeti segélyhívó és hét légzsák is. A MyKey először az USA piacán jelent meg, s ma már a legtöbb észak-amerikai Fordban alapfelszerelés. A Ford azt tervezi, hogy a rendszert 2015-ig a teljes európai termékkínálatában is bevezeti.