Óriási növényültetési programot indított el a napokban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyében. A fásítások során több mint 600 sorfát és 11 500 erdészeti csemetét ültetnek el a szakemberek, illetve önkéntesek. Az ültetések november 28-án kezdődtek és a tervek szerint a jelentős részükkel még december közepéig, ameddig az időjárás is engedi, végeznek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fák pótlásakor általános szabályként minden korábban kivágott fa után kettőt ültet. Finanszírozás hiányában hosszabb kihagyás után 2012 őszén indulhatott el újra a társaság növényzettelepítési programja. A projekt értéke meghaladja az 5 millió forintot.

A telepítendő fafajok kiválasztásánál a cég környezetvédelmi munkatársai figyelembe veszik az adott fajra érvényes klimatikus-, hidrológiai-, talajadottságokat, továbbá a közlekedésbiztonsági szempontokat.

A fásítások során többek között kocsánytalan tölgyet, virágos kőrist, magas kőrist, díszkörtét, ezüst hárst, madárberkenyét és jegenyenyárt ültetnek majd a szakemberek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az ültetésekkel figyelembe vette többek között a hófogó erdősávok kialakítását is, mely jelentősen megnövelheti a téli időszakokban egy-egy útszakasz közlekedésbiztonságát. Így Szentgál, Herend és Devecser környékén közel 8,5 hektáron 1450 magágyi csemetét ültetett el.