„Macskaszemfüles” lesz ötszáz szamár Botswanában a közlekedés biztonságának javítása végett: az állatok füleinek a csúcsára fényvisszaverő lapocskákat rögzítenek.

Prizmával az állatgázolás ellen 7


Az afrikai ország északi részén minden tizedik karambolban szerepet játszanak a szabadon kóborló szamarak, az autósok főleg sötétben nem veszik észre őket. A balesetekben emberek is megsérülnek, ám egy brit állatvédő szervezet mégis a szamarak érdekében kezdett akcióba, és alapított állatjóléti tagozatot az afrikai országban.

„Botswanában sok szegény ember fog munkába szamarat, de takarmány híján hagyja, hogy az állat szabadon kóborolva találjon magának ennivalót – mondta Laura Higham, a Külföldi Állatokat Védő Társaság (Society for The Protection of Animals Abroad) állatorvos tanácsadója. „Reméljük, hogy ez az egyszerű módszer segít balesetek megelőzésében.”

Első nekifutásra ötszáz négylábúra szerelnek macskaszemet az ország szamarakban leggazdagabb, ám gazdaságilag legszegényebb részén. Észak-Botswanában két emberre jut egy szamár. A brit állatvédő szervezet botswanai tagozatának elnöke, Ally Lamb reméli, hogy a megoldás idővel elterjed az ország más részein is.

„Bízunk abban, hogy a brit szervezet ‘szamárfüles’ projektjének hála teljesen megszűnnek az ilyen balesetek, és nem csupán az állatok életét mentjük meg, hanem az autókban ülő emberekét is” – mondta Lamb.