A fővárosi közösségi közlekedést akadályozó, szabálytalanul parkoló autók elszállításában egyezett meg négy szervezet, az erről szóló egyezményt pénteken írták alá. Az érintett intézmények a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) és a Budapest Főváros Közterület-felügyelet (BFKF).


A megállapodás szerint decembertől dolgozik az öt tonna teherbírású speciális szállítójármű, amelyet a katasztrófavédelem használ majd, a BKKK fizeti, de működésénél pedig mindig jelen lesz egy közterület-felügyelő is a két tűzoltó mellett.

Szükség van rá, hiszen idén tíz hónap alatt 517 esetben akadályozták a BKV járműveit a szabálytalanul megálló autók. A legtöbb gond a 17-es villamosnál volt, ahol 98 ilyen eset történt, de a 83-as troli 77 esete is kiemelkedő.     
Szabálytalan parkolás esetén a helyszíni bírság ötezertől ötvenezer forintig terjedhet, eljárás estén
viszont 150 ezer forint is lehet a büntetés. A szabálysértési bírságon túl a gépjármű tulajdonosának számolnia kell az elszállítási költségével is, ami húszezer forint alkalmanként, ehhez jön a gépjármű őrzése és tárolása, mely 1200 forint naponta.

A hivatalosan műszaki mentőjárműnek nevezett gép nemcsak a szabálytalan autósok ellen vethető be, alkalmazzák majd balesetek esetén a roncsok elszállítására és akkor is, ha például helyet kell csinálni egy tűzoltóautónak.

Forrás: MTI, Index