Aki indult már pihenni Európa valamelyik szegletébe busszal, az tudja milyen pokolian unalmas tud lenni egy ilyen utazás. Az első jókedvhullámot, bágyadt pilledés követi, amit legtöbb esetben az előttünk lévő ülés bámulásával tölthetünk. Kellemes időtöltés az ismétlődő kárpitmintát pontosan megszámolni, de miért ne néznénk helyette inkább filmet?

Erre vannak a jól bevált elavult analóg TV-s videórendszerek, ahol berakják a Különben dühbe jövünk második részét, és azt nézzük, ha akarjuk ha nem. Nem nehéz átlátni a rendszer hiányosságait, de szerencsére van megoldás a problémára. Digitális rendszer kell, ami több nyelven, több adást képes egyszerre biztosítani, így kényelmesebbé téve a hosszú utazás óráit.

Tátongó piaci rés ez, és szerencsére egy hazai cég vállalkozott először a betömésére. A Dension által, száz százalékig itthon fejlesztett Voyager rendszer a kor elvárásainak maximálisan megfelelve válaszolt a kihívásra.

A három év garanciával, versenyképes áron kínált rendszer jelenleg egyedülálló a piacon. Lehetőségei messze túlmutatnak az analóg rendszereken, akár nyolc film is futhat egyszerre a telepített LCD kijelzőkön, egymástól függetlenül. A fejegységhez csatlakoztatott külön vezérlőegységek nagy szabadságot adnak az utasoknak, maguk szabályozhatják a hangerőt, és ha megunták a filmnézést, akár zenehallgatással is elüthetik az időt.


Ezenfelül a Voyager tartalmazza a turistajáratokon használatos funkciókat, csatlakoztatható mikrofon, igény szerint válaszható többnyelvű hanganyaggal, és a hosszabb járműveknél hangkésleltetéssel küszöböli ki a visszhangot.

A digitális rendszer kezelése pofonegyszerű, a vezető a kormányra szerelhető vezérlőgombokkal irányíthatja a lejátszást. A videókat, filmeket pendrive-ról lejátszva működik a Voyager, de audiolejátszás lehetséges a szabványos AUX IN bemeneten keresztül is.

A Voyager Elite, Voyager Audio/Tour Guide illetve Voyager VIP típusokban elérhető rendszerek mindegyike egyedi tömörítési rendszert használ a fájlok tárolására. Ezzel kivédhető az illegális tartalmak lejátszása, hiába jön az informatikus Pistike a sofőrhöz frissen letöltött filmekkel a zsebében, a Voyager csak a .voy kiterjesztésű fájlokat kezeli.

Nem kétséges a Voyager szórakoztató faktora, utasként két utazási iroda között áregyenlőség esetén döntő tényező lehet ez a kényelmi extra. Ellenérv kevés van, főképp mert a 2001-ben alapított Dension hazai cég, száz embernek ad munkát, és folyamatosan fejlesztéseivel nemzetközi szinten is jelentős céggé nőtte ki magát.