Az Opel szóvivője a tulajdonos General Motors (GM) január-szeptemberi üzleti eredményeiről szóló jelentést kiegészítve elmondta, hogy komoly létszámcsökkentés zajlik az az autógyárnál. Hozzátette, hogy a leépítési tervet túlnyomórészt már teljesítették.

Korkedvezményes nyugdíjazással és közös megegyezéssel felbontott szerződések révén eddig 2300 állást számoltak fel, további 300 munkahelyet pedig az év végéig szüntetnek meg. Az Opel és a brit testvérmárka, a Vauxhall együtt összesen 40 ezer embert foglalkoztat.

A bochumi üzemben a jelenleg gyártott Zafira Tourer kifutása után nem tervezik újabb modell gyártását – közölte a társaság. A bejelentés alapján biztosnak tűnik, hogy a bochumi Opel-gyár sorsa megpecsételődött – emelték ki a beszámolók. A Zafira modellt a jelenlegi tervek szerint 2016-ig gyártják Bochumban.

A GM európai érdekeltségénél – amelyez az Opel és a Vauxhall mellett még a Chevrolet márka tartozik – az értékesített kocsik száma 818 ezer volt a január-szeptemberi időszakban, ami 13 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A gyártott kocsik száma az egy ével korábbi 940 ezerről 718 ezerre csökkent.

Az amerikai tulajdonos beszámolója szerint az Opel működési vesztesége 1,5-1,8 milliárd dollárra, hozzávetőleg 1,4 milliárd euróra (400 milliárd forint) rúghat az idén, és jövőre sem lesz sokkal jobb a helyzet, a nullszaldót pedig legkorábban az évtized közepére érheti el.

Forrás: MTI