A mintegy 11 ezer ember internetes kérdőív-kitöltése nyomán készült AEGON-kutatás azt is kimutatta, hogy a talán meglepően nagy elégedettség ellenére éves szinten 20 ezer forint kedvezményért gyakorlatilag minden ügyfél búcsút intene mostani biztosítójának (96 százalék).

“Az idei kampány során várhatóan mintegy 600-800 ezer ügyfél válthat biztosítót, akiknek a korábbi évek tapasztalatai szerint több mint 50 százaléka az interneten köti majd meg új biztosítását” – vélekedik Marosvölgyi Péter, a direktbiztosítási szolgáltatásokat kínáló AEGONdirekt.hu vezérigazgatója.
 
A módosított biztosítási törvény szerint a társaságok jövő év január 1-től már év közben is bármikor hirdethetnek majd új kgfb-díjakat, s azok a szerződés megkötésétől számított egy évig lesznek érvényesek. A 11 ezer megkérdezett közel 90 százaléka azonban e két hónap múlva érvénybe lépő fontos változás részleteit nem pontosan ismeri: sokan úgy értelmezik, hogy szerződésüket januártól bármikor módosíthatják, ami nem igaz, hiszen továbbra is csak az adott szerződés évfordulójával válthatnak – mutat rá az AEGONdirekt.hu felmérése.

Népszerű lehet a kátyúbiztosítás

Az idei kgfb kampányban – bár a biztosítók többsége tovább csökkentette díjait – a szereplők közötti verseny elsősorban az újonnan megjelenő közel tucatnyi kiegészítő biztosítás vonatkozásában erősödik az AEGON szerint.

A kutatás ezt a kérdést is vizsgálta: a gépkocsi-tulajdonosok negyede megfelelő díj esetén balesetbiztosítást, és alig kisebb része, 22 százaléka kátyúbiztosítást vásárolna kiegészítő biztosításként. Ezek mellett az autósok jelentős része a velük utazó kisállatok biztosítására, vadkárbiztosításra, illetve a rendszám-, és forgalmiengedély-pótlásra áldozna további forintokat. A kiegészítő biztosítások mellett egyes társaságok további jelentős, akár 50 százalékos kedvezményt is kínálnak az autósoknak a kötelező díjából, amennyiben azt lakás vagy casco biztosítással együtt kötik meg.

A lopás és a törés hajtja CASCO-t

“Az AEGONdirekt.hu felmérése a CASCO-kötési motivációra is kitér. Az ilyen szerződéssel is rendelkezők 40 százaléka fél autója ellopásától, 38 százaléka tart attól, hogy az általa okozott balesetben megsérül az autója, míg a megkérdezett 11 ezer ügyfél közül CASCO-val is rendelkező 2904 válaszadó 22 százaléka aggódik amiatt, hogy valamilyen elemi kár (például tűz) éri járművét” – közölte Marosvölgyi Péter.