Közúti razzia a hosszú hétvégén 2 Fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el Hatala József országos rendőrfőkapitány a hosszú hétvégére.  A főkapitány azt követően döntött így, hogy a elmúlt hosszú hétvégén 348-an sérültek meg közlekedési balesetben, továbbá 12 halálos balesetben 15-en vesztették életüket. A halottak közt egy gyerek is volt, vele együtt idén már 19 kiskorú halt meg közlekedési balesetben. Ez a szám tavaly egész évben 12 volt.     

Mivel a hosszú hétvégén a halottak napja miatt sokan kelnek útra, a rendőrség a közlekedésbiztonságra és az állampolgárok javainak biztonságára helyezi a hangsúlyt. A közlekedésben elsősorban a sebesség-ellenőrzésre, az ittas vezetők kiszűrésére, valamint a biztonsági rendszerek, vagyis a biztonsági öv és gyerekülés használatára figyelnek. Arra törekednek, hogy az autósokat megállítva helyszíni bírsággal büntessék a szabályszegőket.

A rendőrség közlése szerint hazánkban még mindig a gyorshajtás számít a fő baleseti oknak, illetve az ittas vezetés felel a személyi sérüléses balesetek 10 százalékáért. Jó hír, hogy javul a biztonsági övet (és a gyerekülést) használók aránya, a statisztikai adatok alapján a járművekben az első üléseken 80 százalék a használati arány, a hátsókon pedig 60 százalék. Összehasonlításképpen Franciaországban az autóban ülők 98 százaléka beköti magát.     

A temetőkben senki se felejtse el senki bezárni az autóját, ne hagyja táskáját a kocsiban látható helyen, és ne hagyja őrizetlenül a sírokon! Lehetőleg ne a parkolóban tegyék a táskájukat az emberek a csomagtartóba, hanem már azt megelőzően, mert ezzel is felhívják a figyelmet arra, hogy a táskájuk a csomagtartóban van. A temetők környékén fokozott rendőri jelenlét lesz, ezért az elkövetőkkel ne szálljanak szembe a sértettek, hanem kérjenek segítséget.