Több mint 6,4 milliárd forintból, európai uniós és magyar költségvetési támogatással épít akkumulátorgyártó üzemet és vásárol ehhez szükséges gépeket a jászberényi székhelyű Jász-Plasztik Kft.

A beruházás 200 új munkahelyet teremt Jászberényben és a kistérségben. A vállalat jelenleg 2169 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon.


A most indult projekt keretében a várhatóan jövőre elkészülő üzemben speciális, Magyarországon eddig még nem gyártott akkumulátorok készülnek majd. Az úgynevezett Start-Stop akkumulátorokat motorleállító rendszerrel szerelt autókban használják, amelyek kisebb szén-dioxid-kibocsátással és csökkentett üzemanyag-fogyasztással üzemelnek, hiszen az autó megállásakor a motor leáll. Csakhogy a hagyományosnál több indítás, illetve a motor álláskor is használt elektromos fogyasztók több terhet rónak az akkumulátorra. 

Ez a fajta akkumulátor jól kezeli a nagy töltő- és kisütő áramot is. A hagyományos akkumulátor ezzel szemben csak rövid ideig bírja ezt a terhelést, ráadásul a fékenergiából termelt energia tárolására sem képes, ami a generátor működését könnyítené normál esetben.

A beruházás egyik elemeként egy közel 29 ezer négyzetméteres akkumulátorgyártó üzemet építenek és szerelnek fel; ennek összköltsége több mint 2,5 milliárd forint, amelyből 1 milliárd forint a támogatás. Másrészt a Start-Stop akkumulátorok gyártásához szükséges gépek és a használt akkumulátorokat újrahasznosító gépsor beszerzését több mint 3,8 milliárd forintból valósítja meg a cég, mintegy 981 millió forintos támogatással.

A Jász-Plasztik Kft. célja, hogy közvetlen autóipari beszállítóvá váljon, az ezzel kapcsolatos tárgyalások már el is kezdődtek – mondta Kasza Lajos, a cég műszaki és kereskedelmi igazgatója.

A társaság a múlt héten zárta le egy másik fejlesztését, amellyel ugyancsak körülbelül 200 új munkahelyet hozott létre, főként jászberényi telephelyén. A 2009-ben indult fejlesztés keretében 4,4 milliárd forintos beruházással – amelyből 1,2 milliárd forint a támogatás – vásárolt fröccsöntő gépeket, ezzel bővítve műanyaggyártási tevékenységét.

A cég többek között a Samsung, a Philips és az Electrolux háztartási és szórakoztatóelektronikai készülékeihez gyárt műanyag termékeket, valamint ellátja az ezzel kapcsolatos szerelési tevékenységet is.

Az 1990-ben alapított Jász-Plasztik Kft. műanyag-feldolgozással, szerszámkészítéssel, akkumulátor- és vakolatgyártással, valamint vámügyintézéssel foglalkozik. Nettó árbevétele 2011-ben több mint 76,1 milliárd forint volt, egymilliárd forinttal haladta meg a 2010-es bevételt.

Forrás: MTI