A Volvo a CAR 2 CAR Communication Consortium tagjaival (autógyártók beszállítók, kutatóintézetek stb.) egy olyan szabványos technológia megvalósításáról szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban, amely 2016-tól lehetővé teszi az autók közötti kommunikációt.

A célkitűzés az, hogy az autók közötti kommunikáció minden jármű között működjön, tekintet nélkül a márkára. A kommunikáció vezeték nélküli hálózaton keresztül zajlik (a WLAN hálózatokhoz hasonlóan), már meglévő rendszerek, például a GPS navigációs rendszer használatával.

A CAR 2 CAR rendszer külön frekvenciát kapott, így az autók egy adott sugáron belül automatikusan kapcsolódnak egymáshoz, és megoszthatnak egymással például a helyzetükre, sebességükre és haladási irányukra vonatkozó paramétereket. A közúti infrastruktúrába, például közlekedési táblákra és lámpákra felszerelt jeladók tovább bővíthetik a kommunikációs hálózatot.

Néhány példa az új technológia alkalmazási területeire:


– Optimális sebesség ajánlása zöld lámpánál
A közlekedési lámpában elhelyezett jeladó segítségével információ továbbítható az autó számára arról az optimális sebességről, amellyel úgy haladhat végig egy zöldhullámon, hogy ne kelljen piros jelzés miatt fékeznie. Piros lámpánál a vezető arról is tájékozódhat, hogy mennyit kell várnia a zöld jelzésre.

 – Figyelmeztetés megkülönböztető jelzést használó gépjárművekre
A rendszer riasztást küld a közelben lévő, megkülönböztető jelzést használó gépjárművekről a vezetőnek, aki így időben félre tud húzódni, és nem éri meglepetésként a helyzet.

 – Figyelmeztetés a közúton folyó munkára
A rendszer figyelmezteti a vezetőt a közúton folyó munkára. A munkagépek és nehézgépek jóval a helyszín elérése előtt továbbíthatnak információkat a járműveknek. A vezetők így tájékozódhatnak a munkavégzési területnél érvényes sebességkorlátozásokról és módosított útvonalakról.

Beszélő autók a biztonságosabb közlekedésért 3


 – Figyelmeztetés lassú gépjárműre
A lassan haladó vagy meghibásodott járművek figyelmeztetést küldhetnek az adott útvonalat használó többi gépjárműnek. A megfelelő időben kapott tájékoztatás csökkentheti a kellemetlen meglepetések kockázatát közlekedés közben, és ezzel együtt a balesetek számát.

 – Figyelmeztetés forgalmi dugóra
A rendszer figyelmezteti a vezetőt a forgalmi dugókra és torlódásokra. Mivel a hátrébb haladó járművek tájékoztatást kapnak az előttük lévő forgalmi dugóról, csökken a balesetek kockázata.

 – Időjárási adatok
A rendszer figyelmezteti a sofőrt a kedvezőtlen időjárási viszonyokra, például heves esőzésre, havazásra vagy jeges utakra.

 – Figyelmeztetés piros jelzésen történő áthaladáskor
Az autókkal kommunikáló közlekedési lámpák lehetővé teszik a sofőr riasztását (például erős hang- és fényjelzés aktiválásával az autóban), ha nem vett észre egy piros jelzést. Ezzel a technológiával a zöld jelzésen áthaladó vezetőket is figyelmeztetni lehet, ha egy másik jármű tévedésből keresztezi az útjukat.