1982-ben mutatta be a Scirocco GTS-t a Volkswagen, mint a modell első különleges szériáját, a hagyományosnál sportosabb külsőt kínálva. A név visszatér az új generációs sportkupénál is.


Többféle motorral elérhető a GTS kivitel, az 1,4-es turbómotor 140 és a 2,0 literes 210 lóerővel szerepel a modellben. Dízelből csak kétliteres készül, de 140 és 170 lóerővel egyaránt. A motorok átlagosak, nem úgy a modell látványa.

Ami azonnal feltűnővé teszi a kocsit a motorháztetőről a hátsó lökhárítóig futó díszcsík, de a pirosra fényezett tükörházak, a Scirocco R-ről átemelt lökhárítók, hátsó szárny és diffúzor is jelzik, hogy valami különlegessel van dolgunk. Szériában 18 colos (felárért 19″) felnik kerülnek a GTS-re, ami nemcsak azért jó mert mutatós, de elég helyet ad, hogy lássuk a piros féknyergeket.

Belül a fekete és a piros színek dominálnak. Az üléseket fekete bőr borítja, piros cérnával varrva, csakúgy, mint a sebességváltó szoknyáját és a sportkormányt. A műszerfalra zongoralakkszerű díszítés, a küszöbökre és az ülésekbe GTS felirat került. A GTS-be ezen felül a hagyományosnál komolyabb hifi és fedélzeti elektronika kerül.