Legyen szó a belső visszapillantó tükörre aggatott CD lemezről, speciális festékekről, lakkokról a rendszámon, mind egytől-egyig városi legenda. Azonban egy végzős egyetemista hatásos ötlettel rukkolt elő.

A találmány lényege, hogy a rendszámkeretbe épített szenzor érzékeli a legtöbb közlekedési kamerát, aminek felvételét a szintén beépített xenon vaku fénye hatástalanít. 

A washingtoni Jonathan Dandrow már évekkel ezelőtt rájött, hogy néhány kamera képes érzékelni akár egy egyszerű tv-távirányító infravörös fényét, de a “noPhoto” ötlete csak akkor merült fel, amikor megelégelte, hogy családtagja egyre több közlekedési bírságról szóló csekket vett át a postástól.

“Nem azért találtuk ki, hogy az autósok törvényt szegjenek, hanem azért, hogy esélyük legyen a pénzéhes, high-tech eszközöket bevető állammal szemben. Mi csak a járművezetők magánéletét akarjuk védeni” fogalmazott Dandrow, aki szerint a találmány teljesen legális, mivel nem takarja el a rendszámot. Kérdéses, hogy ezzel a törvényhozók is egyetértenek-e majd.  Persze a lehetőségek hazájában mindig akadnak kiskapuk, nem kizárt tehát, hogy a tesztelések utolsó szakaszában lévő rendszámkeret rövid időn belül a szabálysértők kedvence lesz.