A MINI-vel versenyző Dani Sordo érte el a legjobb időt a Francia-rali ma délelőtti szabadedzésén. A spanyol pilóta 2 perc 34,1 másodperc alatt teljesítette a shakedownra kijelölt 3,8 km-s Parc des Sports-Hautepierre szakaszt.

Sordo teljesítménye nem meglepő, hiszen aszfaltspecialista, tavaly ugyanezen a verseny másodikként végzett. “Remek dolog a leggyorsabb idővel visszatérni. Szeretem ezt az útfelületet és ezt a versenyt. Tavaly közel voltunk a győzelemhez és jó lenne idén is ugyanúgy harcolni, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ez Sebastien (Loeb) szülővárosa” – mondta, Sordo aki erre a versenyre eredményes teszt után, továbbfejlesztett autóval érkezik. Új programot kapott a motor és változott a sebességváltó is. “Most először vezettem az autót ezekkel a módosításokkal, de sokkal jobbnak és erősebbnek tűnik.”


Lassan kezdett Loeb a hazai versenyén 2 A spanyol mögött a Ford két versenyzője érte el a legjobb időket, Jari-Matti Latvala 0,3, Petter Solberg 0,9 másodperccel volt lassabb a verseny pályáira nem hasonlító edzőszakaszon.

Meglepetésre a kilencedik világbajnoki címére hajtó Sebastien Loeb csak a negyedik idővel melegített hazai versenyére. Majdnem másfél másodperccel lassabban teljesítette a szakaszt, mint Sordo. Ez persze nem jelent semmit, de a francia versenyzőtől mégis kissé furcsa.

Tekintve, hogy a rali-világbajnokság tizenegyedik futama aszfalton zajlik, a shakedown ezúttal hagyományos edzés szerepét töltötte be, a murvás versenyekkel ellentétben az időeredmények nem döntenek a pénteki rajtsorrendről, így a vb-pontverseny állásának megfelelően indulnak a pilóták.   
Lassan kezdett Loeb a hazai versenyén 3 Francia-rali top 10 shakedown idő:

1. Dani Sordo (MINI) 2 p 34,1 mp
2. Jari-Matti Latvala (Ford)  2 p 34,4 mp
3. Petter Solberg (Ford) 2 p 35,0 mp
4. Sebastien Loeb (Citroën) 2 p 35,5 mp
5. Thierry Neuville (Citroën) 2 p 35,7 mp
6. Mikko Hirvonen (Citroën) 2 p 37,5 mp
= Nasszer Al-Attiyah (Citroën) 2 p 37,5 mp
8. Mads Ostberg (Ford) 2 p 38,0 mp
9. Jevgenyij Novikov (Ford) 2 p 39,4 mp
10. Ott Tanak (Ford) 2 p 40,0 mp

A Francia-rali ma késő délután kezdődik egy 3,63 kilométeres szuperspeciállal, az igazi verseny azonban holnaptól zajlik vasárnapig.