Az olasz üzemanyagkutak által a nyári hónapokban kínált akciós szezonnak vége. A literenkénti ár ismét túllépte a két eurót (570 forint) Olaszországban. Ez magyarázza az üzletláncokhoz és termékekhez kötött üzemanyag-vásárlási ajánlatokat – számolt be az olasz sajtó a benzinár emelkedésével egy időben elterjedt kereskedelmi jelenségről.     

A Centro Studio Promotor autópiaci kutatócég adatai szerint 2012 első hat hónapjában az olaszok üzemanyag-fogyasztása 9,7 százalékkal esett vissza tavalyhoz képest, miközben a benzin és a gázolaj egy év alatt közel 20 százalékkal drágult.

Az Esselunga olasz nagykereskedelmi hálózat szupermarketjei kezdték az akciót. Minden ötveneurós vásárlás után nyolceurós üzemanyag-kedvezmény jár, amelyet az akcióhoz csatlakozó kutaknál lehet beváltani. A kedvezményhez legalább negyven euró üzemanyagot kell tankolni.     

Hat tubus Colgate fogkrém vásárlásához tízeurós üzemanyag- vásárlókártya jár. Kétszázalékos kedvezményt kapnak a kutaknál azok, akik az olasz Postabank kártyájával tankolnak. A Fiat autóvásárlási akciója is olcsóbb üzemanyaggal kecsegtet: minden új Fiat autóval három évig egy euróba kerül literenként a tankolás.     

Az olaszországi járműipart képviselő Anfia adatai szerint az olasz autópiac eladási mértéke augusztusban visszaesett az 1978-as szintre.