Környezettudatosabb lett XVI. Benedek pápa: a katolikus egyházfő szerdán először volt látható első elektromos autójával, egy fehér Renault Kangooval nyári rezidenciája kertjében. A kocsit a Renault vezetője, Carlos Ghosn adta át a pápának a Castel Gandolfóban.


Az NWG olasz autógyár is adományozott már egy villanyautót a pápának, de azt a vatikáni sajtóiroda használja. A pápa új, elektromos hajtású autójának kék verzióját pedig a vatikáni csendőrség szolgálatába állították szerdán.

A 85 éves egyházi vezetőt zöld pápának is nevezik a környezetvédelemért tett erőfeszítései miatt. Nemcsak felszólal a környezetvédelem érdekében, de az ő hatásának köszönhetők a Vatikán fő előadótermére telepített napelemek és a fa-újratelepítési program is.

Bár szerepel az autón a Vatikán jele, a fehér Renault Kangoo nem igazi pápamobil, nem is felel meg az elvárt biztonsági előírásoknak. Ám erre nincs is szükség a Vatikán szerint, hiszen a pápa a Vatikán belső területén fogja csak használni.

Bár hivatalos információ erről nincs vélhetően a pápa elektromos Kangoo-ja is hasonló, mint amit mi is teszteltünk nemrég, azzal a különbséggel, hogy a sorozatgyártású változatok teherautónak készülnek, a vatikáni pedig személyszállító. Motorja azonban vélhetően ugyanúgy 60 lóerős, illetve 226 Nm nyomatékot produkál. Egy feltöltéssel a gyár szerint akár 160 km is megtehető. 

Forrás: MTI

Szeretné tudni autója valós fogyasztását? A Vezess.hu szolgáltatása a Szervizkönyv megadja a választ!