Emlékeznek Zahir Ranára, a milliárdos autógyűjtő/ kereskedőre? Tavaly egy kanadai versenyen, a Targa Newfoundlandon az óceánban landolt nagyjából 600 millió forintos Ferrarijával. Poros út, hátsókerék-hajtás, 800 lóerő nem egy tökéletes kombináció.
Nem elég szegénynek a sós víz és a baleset okozta károkkal küzdeni, kiderült, hogy a kanadai hatóságok is vizsgálód(t)nak az ügyében. Az észak-amerikai országban – Magyarországhoz hasonlóan – tilos dohánytermékeket reklámozni, a balesetkor viszont ő egy korábbi, eredeti Ferrari-overallban feszített, amelyen jól láthatóak a cég dohányipari szponzorának feliratai. 
Mint Rana úr elmondásából kiderült, a tűzálló ruhát egy jótékonysági árverésen vette, korábban Rubens Barrichello viselte, amikor még az olasz csapatnál versenyzett. A történelem azonban nem hatja meg a kanadai hatóságokat. 
Az elmúlt hetekben ugyanis a Targa Newfoundland elnöke, Bob Giannou telefonhívást és levelet kapott a kanadai egészségügyi hatóságoktól, amelyben felhívják figyelmét a törvényre, amely tiltja a dohánytermékek reklámozását. Ami azonban igazán érdekessé teszi a levelet, az a rész, amelyben arról írnak, hogy még akkor is tilos a dohánytermékre való utalás, ha az történelmi. 

Szegény kanadaiak most már csak titokban nézegethetnek olyan legendás versenyautókat, mint Ayrton Senna Lotusa, amelyen arany betűkkel szerepelt a John Player Special, vagy az 1987-es Le Mans-i győztes Porsche 962, amelyen Rothmans feliratai láthatóak. A gazdagok, akik megszereztek egy-egy ilyen klasszikus remekművet, jobb ha otthon rejtegetik, mintha egy, az említett versenyhez hasonló nonprofit rendezvényen kocsikáznának. 
Mintha George Orwell 1984-ben leírt világa elevenedne meg, a Nagy testvér mindent lát és ha kell, a történelmet is megváltoztatja.