A vállalati autóflották károsanyag-kibocsátásának csökkentése és a racionálisabb, olcsóbb vezetési stílus elterjesztése érdekében közös projektet indított tavaly a WWF Magyarország és a Toyota Motor Hungary. A természetvédő szervezet tájékoztatása szerint a projekt során felmérést végeztek a nagyvállalatok, illetve a kis- és középvállalatok autóhasználattal kapcsolatos döntéseiről. 


A nagyvállalatok 62 százaléka szerint a környezeti problémák közül kiemelten fontos az éghajlatváltozás, és szintén 62 százalékuk tesz is bizonyos intézkedéseket az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentéséért, viszont csupán mintegy 30 százalékuk méri a kibocsátásait – olvasható a közleményben.
A felmérésből a WWF Magyarország szerint az is kiderül, hogy a vállalatok számára nem egyértelmű az üzemanyag-fogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátása közti összefüggés. Még az üzemanyag-fogyasztást kiemelten fontosnak tartó vállalatok között is alig találtak belső ösztönző rendszert, vagy bármilyen szabályozást, belső útmutatást az autóhasználatra vonatkozóan. 
 
A vizsgált kis- és közepes vállalatoknak – saját bevallásuk szerint – 91 százaléka tesz lépéseket környezete megóvásáért, ám konkrétumként leginkább az amúgy is kötelező intézkedéseket említették. A kibocsátás- és energiacsökkentési célokat a kis- és közepes vállalatok 54 százaléka kifejezetten az autóhasználathoz köti, de fő motivációjuk a költségmegtakarítás, nem a környezeti teljesítmény javítása. 


Az autók környezettudatos használatának elősegítésére 15 százalékuk alkalmaz belső pénzügyi vagy egyéb ösztönzőket, 11 százalékuk pedig oktatással segíti elő a takarékos vezetést – közölte a WWF.
A természetvédő szervezet felhívta a figyelmet arra is: a valts.wwf.hu weboldalon teljes körűen körbejárják a zöld autózás témakörét az autóvásárlástól egészen a jármű roncstelepre kerüléséig. Az érdeklődők itt olyan adatokat, információkat, tippeket találnak, amelyek segítségével havi több ezer forintot is spórolhatnak az autótulajdonosok.
Többek között az alábbiakat ajánlja a WWF:
  • Tervezzük meg előre az útvonalunkat!
  • Rövidebb utakra gyalog vagy kerékpárral induljunk!
  • Finoman gyorsítsunk és lassítsunk!
  • Váltsunk fel minél hamarabb!
  • Parkoljunk árnyékba!
  • Légkondicionálót csak hőségben és 60km/ó feletti sebességnél használjunk!
  • Pakoljunk ki az autóból minden olyan súlyt, amire nincs szükségünk!
  • Szereljük le a síboxot, és egyéb tartozékokat az autóról, ha nem használjuk!
A WWF által közölt mérés szerint autópályán 100 km/órval haladva egy adott autó 4,6 literes fogyasztást produkált, míg 130 km/óránál ez az érték már 7,7 liter volt. A sebességkülönbség 3 literrel kevesebb fogyasztást és 14 perccel több utazást jelent minden 100 kilométeren. Ha úgy vesszük, 14 perc alatt 1200 forintot spórolhatunk meg, miközben balesetveszély is csökken.