Új-zélandi kutatók szerint a kutyák széndioxid-lábnyoma nagyobb, mint az autóké. Robert és Brenda Vale a wellingtoni Victoria Egyetem fenntartható fejlődésre szakosodott tudósai az Ideje megenni a kutyát című könyvükben a háziállatok környezetre gyakorolt hatását hasonlították össze a mindennapi élet más dolgaival, ezek közül volt az egyik az autózás. 
Ahhoz, hogy megállapítsák egy kutya öko-besorolását, azt találták ki, megvizsgálják mennyi földterületen állítható elő az étel, amit az állatok megesznek. Szerintük egy közepes méretű kutya 90 gramm húst és 156 gramm gabonát fogyaszt el akkor, amikor elfogyaszt egy adag (300g) száraz kutyaeledelt. Ehhez éves szinten 0,84 hektár földterület kell. 
Eközben egy 4,6 literes benzinmotorral szerelt Toyota Land Cruiser, amely évi 6000 mérföldet (9600 km) tesz meg, az élet során 55,1 gigajoule energiát “nyel el”, beleértve az autó előállítását és használatát. Az ebből kiszámolt terület pedig 0,41 hektár, vagyis kevesebb, mint a fele a kutyáénak. 
“Nem állítjuk, hogy a szabadidő-autó jó ötlet lenne, de érdekesnek találjuk, hogy milyen mértékben szidják azokat a környezetkárosításért, miközben a háziállatokat teljesen figyelmen kívül hagyják” – nyilatkozta Robert.
A kutatók kifejtik, a macskák sem sokkal jobbak. Úgy számolták egy macska etetése évente hasonló öko-lábnyomot okoz (0,15 hektár), mint egy Volkswagen Golf.
A könyv címe Vale-ék következtetésére utal, amely szerint a Föld véges erőforrásai, de növekvő lakossága miatt ideje elgondolkodni azon, hogy az elpusztult háziállatok táplálékká váljanak, állateledel formájában.