Rainer Zietlow és csapata új rekordkísérletre indult: a hosszú kalandok specialistája Melbourne-ből Szentpétervárig mintegy 23 ezer kilométert tervez autózni, egy szériamotorral hajtott Volkswagen Touareggel. Zietlow a Föld legdélebbi egymillió lakos feletti városából kevesebb, mint három hét alatt szeretne a hasonló paraméterű, ám legészakibb nagyvárosba jutni.

Rainer Zietlow a régi futárokhoz hasonlóan Melbourne polgármesterének levelét viszi Szentpétervár vezető tisztségviselőjének. Melbourne idén ünnepli névadásának 175. évfordulóját, Szentpétervárral pedig 1989 óta ápol kapcsolatot.

Autója egy amerikai kivitelű Touraeg V6 TDI. A tervek szerint a 225 lóerős motorral a Volkswagen üzemanyag-fogyasztása mintegy 30, míg széndioxid-kibocsátása pedig akár 25 százalékkal is alacsonyabban alakulhat, mintha benzinessel mennének. Az autót természetesen módosították a túrához, bukókeret és kiegészítő üzemanyagtartály is került bele, míg éjszaka a raliautóknál megszokott lámpasor világítja be az utat.

A csapat számos éghajlati és növényzeti zónát szel majd át, amely során extrém hőséggel és özönvízszerű esőzésekkel éppúgy meg kell majd küzdenie, mint homokviharokkal és jelentős tengerszint feletti magasságkülönbségekkel.

A terepjáró-rajongó és csapata nevéhez már fűződik rekord: tavaly egy Volkswagen Touareg V6 TDI modellel a legrövidebb idő, 11 nap, 17 óra és 22 perc alatt hajtott végig Alaszkától a Tűzföldig (Tierra del Fuego) a híres Pan-American útvonalán.