Jogtalanul használja fel a Volkswagen csoport (VW) technológiáját a német autógyártó egyik kínai partnere, a First Automotive Works (FAW), a cég a VW gyártmányaival szinte teljesen megegyező motorokat és sebességváltókat kíván gyártani saját modelljeihez – írta a Handelsblatt.
A német üzleti lap beszámolójára reagálva a VW egy szóvivője csupán annyit közölt, hogy “vizsgálják a tényállást”.


A Handelsblatt szerint a német autógyártóval csaknem 30 éve együttműködő FAW lemásolta az EA 111 típusú motorkonstrukciót (több benzinmotor épül erre), amelyet a Volkswagen Golf és Polo modellben használnak. A kínaiak mindössze annyit módosítottak a terveken, hogy néhány milliméterrel növelték a hengerek közötti távolságot. A VW vezetői már 2010 végén megtudták, hogy a FAW a technológia másolásával próbálkozik, és amikor ezt szóvá tették a kínai vállalat vezetőinél, azt a választ kapták, hogy csak egy fejlesztő mérnök hibájáról van szó, a munkatárs “valamit félreértett”, de “nagyon meg is szidták érte”.
Ugyanakkor a Handelsblatt információi szerint a FAW időközben felépített egy üzemet, ahol jelenleg futtatják fel az illegálisan átvett német eljárás szerint készülő motor gyártását. Ráadásul az utóbbi hetekben kiderült, hogy a FAW ajánlatokat kért be a MQ 200 típusú VW-sebességváltó gyártásában közreműködő beszállítóktól. 
A német cég Kínában dolgozó menedzsereinek gyanúja szerint a FAW arra készül, hogy a sebességváltó másolatát a Besturn B50 nevű saját modelljében alkalmazza. A kocsit az orosz piacra szánják, ahol egyebek mellett a Volkswagen és a Škoda márkákkal versenyez majd a vásárlókért – írta a Handelsblatt.