Van mit behozni a Fordnak, hiszen a 2012-es rali-világbajnokságban jelenleg 141 pontjuk van a 237 pontos Citroënnel szemben. Ha valahol jó esélyük van a győzelemre, az a sorozat következő állomása, az augusztus első hetében zajló Finn-rali. 
Az elmúlt hat évben négyszer tudott nyerni az északi versenyen a Ford. Persze a feladat így sem  egyszerű, hiszen a jelenlegi mezőnyből Sebastien Loeb a legsikeresebb, 2011-ben és 2008-ban is az ő elsőségével zárult a verseny. Rajta kívül még Mikko Hirvonen (2009-ben) és Jari-Matti Latvala (2010-ben) állhatott a dobogó legmagasabb fokára a most is indulók közül. Solbergre ráfér a tesztelés, hiszen Finnországban csak egyszer tudott dobogóra állni, ezzel szemben viszonylag sokszor be sem fejezte a versenyt. 

Az elmúlt napokban a Ford Finnországban tesztelt: Petter Solberg ült az első két nap a Ford Fiesta RS WRC-ben, majd következett Jari-Matti Latvala. A versenyzők főként a futóművek, a differenciálmű hangolásával foglalkoztak, miközben igyekeztek megszokni a versenyt jellemző temérdek ugratót és óriási sebességet. Bár a Finn-rali murván zajlik a pályák simasága miatt a rali-vb leggyorsabb versenye. Erdőben, fák között!

Első nap – Solberg:
Második nap – Solberg:
Harmadik nap – Latvala: