A teljesen kezdőknek szánt fotós tanácsok után most egy kicsit mélyebbre ásunk a fotózás mocsarában. Eláruljuk, hogyan, mivel lehet gömbpanorámát készíteni.

Mi is az a gömbpanoráma?

Szép, színes szagos, interaktív kép, amelyben az egérrel kedvünkre szétnézhetünk jobbra-balra, fel és le, illetve a minket érdeklő részletekbe bele is nagyíthatunk. Általában beltérben érdemes ilyet készíteni, mi autós oldalként nem meglepő módon autók belsejét szoktuk így megmutatni. Valahogy így:

Hozzávalók:

Fényképezőgép:

Szinte bármilyen digitális fényképezőgép megteszi, próbálkozhatunk kényelmes kompakt géppel is, de ha szűk beltérben készítjük a panorámaképet, akkor a minél szélesebb látószög használata ajánlott. Így kevesebb képpel megússzuk.

Állvány:

Akármelyik állvány megteszi, amely stabilan megtartja a fényképezőgépet, és cserélhető a feje, hogy a spéci panorámafejet rá tudjuk szerelni.

Állványfej:

Az egyik legfontosabb alkatrész, enélkül nehezen boldogulnánk. Itt is többféle van, választhatunk negyedmillióért díszes, önállóan dolgozó panorámakészítő robotot, vagy nyolcvanezerért egyszerű manuális fejet. Ha pedig van egy kis barkács-hajlamunk, magunk is készíthetünk panorámafejet, szinte fillérekből. A fej, illetve a fényképezőgép beállításánál csak egy fontos teendőnk lesz, az úgynevezett nodális pont beállítása.

Egy megbízható, könnyű panorámafej így néz ki

Egy megbízható, könnyű panorámafej így néz ki


Ezt a legkönnyebben úgy találhatjuk meg, hogy az állványra szerelt fényképezőgéptől fél méterre és durván öt-nyolc méterre is állítsunk egy-egy fa rudat egy vonalban, egymás mögé. A fényképezőgépet meg addig tologassuk előre, hátra az állványon, amíg a két bot akkor is egy vonalba esik, ha a gépet az állványon jobbra balra elforgatjuk. Magyarul a két bot akkor is egy vonalban van, ha a kép közepén, vagy a szélén látjuk a keresőben.

Van másik, nem túl olcsó, de kétség kívül a legelegánsabb módja is a gömbpanoráma készítésének. Ez pedig a csillagászati távcsőmozgató mechanika és az ehhez tartozó vezérlés párosítása.

Az automatikus fejek drágák, de sokkal könnyebb és gyorsabb velük a munka

Az automatikus fejek drágák, de sokkal könnyebb és gyorsabb velük a munka

Program:

Itt is komoly választék van, akadnak ingyenes darabok, de a könnyen, gyorsan használható, bonyolultabb végeredményre is képes darabok persze nincsenek ingyen. Nagy a választék, mindenki megtalálja azt, amire szüksége van, illetve amit megengedhet magának. Szerencsére legtöbbjükből elérhető teljes értékű próbaverzió is, amely csupán vízjellel rondítja el az elkészült panorámaképet, de közben minden funkció működik, és kipróbálható

Hogyan készül?

Egy kis matekkal kell kezdenünk, amihez ismerni kell a fényképezőgépünk látószögét, és hogy mekkora átfedéssel szeretnénk a képeket elkészíteni. Ha hadilábon állunk a számokkal, egyszerű jegyzeteléssel is megoldhatjuk a dolgot, miközben körbeforgatjuk a gépet, és a kijelzőn ellenőrizzük, hogy minden benne legyen és az átfedések is elegendőek legyenek. Ha ezzel megvagyunk, készítsük el a fotókat.

Így néz ki egy összeillesztett gömbpanoráma:

Készítsünk gömbpanorámát. De hogyan? 4

Széles látószöggel, 20 százalékos átfedésekkel a nagyjából 3×12 db. képpel már megoldható a dolog. A kész képeket a program aztán okosan összeilleszti. Ha végeztünk, és olyan helyen készítettünk képeket, ami másoknak is érdekes, akkor már csak a megosztás van hátra. A 360cities.net című oldal erre remek megoldás, hiszen így a Google Earth-ben is megtekinthető lesz a munkánk.

Jó, jó, de mire?

Gömbpanorámát leginkább épületek belsejében érdemes készíteni. Lehet ez templom, vár, de akár barlangban is készíthetünk felvételt. Ha pedig lakáseladás előtt állunk, sokat dobhat a hirdetésen egy forgatható, nagyítható gömbpanoráma.