Szigorodhat a műszaki vizsga 2 A műszaki hibából adódó közúti balesetek megelőzésének érdekében új jogszabály-javaslatokat terjesztett elő az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben.

A gépjárművek műszaki ellenőrzésével kapcsolatban 1977-ben készült jogszabályok felülvizsgálatától az Európai Unió végrehajtó testülete azt reméli, hogy több mint 1200 élet menthető meg, és több mint 36 ezer, műszaki hibából adódó baleset kerülhető el.
    
A közlekedésért felelős biztos, Siim Kallas kifejtette: a javaslatok közé tartozik a motorkerékpárok és a segédmotoros kerékpárok kötelező műszaki vizsgálata az EU teljes területén, az öregedő gépjárművek időszakos műszaki vizsgálatának gyakoribbá tétele, a sok kilométert futott személy- és tehergépkocsik sűrűbb ellenőrzése.
   
Ugyancsak az indítványok között említette az uniós biztos a közös minimumszabályok létrehozását a hibákra, felszerelésre és vizsgaállomásokra vonatkozóan, az elektronikus biztonsági eszközök ellenőrzésének kötelezővé tételét, valamint a kilométeróra-állás nyilvántartásba vételét a csalások megelőzésének érdekében.

Forrás: MTI