Bőrgyógyász igazolta Észak-Oszétia fővárosában, Vlagyikavkazban, hogy allergia miatt kell besötétíteni a gépkocsik ablakait. A találékony autósoknak háromezer rubelért – 21 ezer forintnak megfelelő összegért – adta az igazolást a nem kevésbé leleményes szakorvos, akit azonban a rendőrség lefülelt.

Az általa adott igazolás szerint a gépkocsivezetők fotodermatózisban, azaz napfényallergiában szenvedtek, így a tiltás ellenére sem intézkedhettek velük szemben a rendőrök, és nem kellett eltávolítaniuk a sötét fóliát a járművek ablakairól.

Július elsejétől sokszorosára emelték az autóablakok elsötétítéséért kiszabható büntetést a hatóságok. A legszigorúbban Moszkvában és Szentpéterváron járnak el a szabályszegőkkel szemben, és nemcsak a sötét fóliák, hanem a meg nem engedett helyeken, például a járdán parkolás miatt is. Legalábbis a közeledésrendészet ígérete szerint.

Oroszországban azonban a törvények tiszteletben tartása finoman fogalmazva sem éri el a kívánatos mértéket. A drága és méretes dzsipek és luxus-sportautók tulajdonosai pedig egyenesen fittyet hánynak a közlekedési szabályokra.

Forrás: MTI