A parlament tegnap elfogadta az újabb biztosítási adót, amely ötvenmilliárdos többletet hozhat a költségvetésnek. Bár emelésre lehet számítani, az adó által tovább élezett versenyben jelentősen nőhet azon ügyfelek száma is, akik jövőre mégis kevesebbet fizetnek majd lakásuk biztosítása és autójuk cascója után – mutat rá közleményében a Biztosítás.hu.  


Az alkusz szerint az újabb adó a biztosítók megmaradt profitjába kerülhet, így irreális lenne azt várni tőlük, hogy a biztosítók úgymond “nyeljék le” az adót és ne hárítsák át azt díjemelések formájában – legalább részben – ügyfeleikre.

A biztosítók számára a kötelező biztosítás elmúlt években bekövetkezett “kivérzése” után ugyanis nem igen maradt más profitábilis vagyontermék, mint a lakás és a casco. Amennyiben ezek profittartalmát is elveszítik, az több társaság számára a tevékenységük befejezését jelentheti. Elkerülhetetlenek látszik tehát a díjemelés, már csak az kérdés: mindez mikor és mekkora mértékben következik majd be.

A biztosítók akár már holnaptól díjat emelhetnek annak érdekében, hogy forrást teremtsenek az általuk fizetendő adókra. Ezt azonban csak az újonnan kötődő szerződésekre érvényesíthetik, meglévő szerződéseik esetében meg kell várniuk az adott szerződés évfordulóját.

A már hatályos (megkötött) szerződések esetében ugyanis a következő évfordulóig nem lehet sem a díjakon, sem pedig a feltételeken változtatni. A biztosítóknak a díjemelési szándékukról időben értesíteniük kell ügyfeleiket, az ügyfeleknek pedig lehetőségük lesz rá, hogy amennyiben nem fogadják el a díjemelést, felmondják szerződéseiket és másik társasághoz szerződjenek.  

Az új adó 10 százalék lesz a vagyonbiztosítások (pl.: lakás) és 15 százalék a cascók esetében. Ebből le kell vonni az új adók bevezetésével egy időben kivezetésre kerülő 1,5 százalékos tűzvédelmi adót, marad tehát 8-13 százalék. Ennek azonnali, esetleg több évre elhúzódó (kisebb adagokban) történő áthárításáról kell döntenie az adott társaságnak.

Fontos tényező még, hogy a legtöbb lakásbiztosító feltételeiben az éves  díjemelés maximális mértéke rögzítve van, amit szintén figyelembe kell majd venni (általában az infláció plusz 3-5 százalékban). A Biztosítás.hu szerint mindezek alapján az ügyfelek 5 százalékos díjemelésről szóló értesítésre számíthatnak a lakás- és 10 százalék körüli emelésre a casco biztosítóiktól az elkövetkezendő években.
 
Az előző évek statisztikái alapján jelentősen kevesebbet kell fizetniük biztosításaikért azoknak az ügyfeleknek, akik a biztosítók ajánlatait összehasonlítva, interneten keresztül intézik biztosításaikat. Az internetes szerződések átlagdíja közel 30 százalékkal alacsonyabb az egyéb szerződések átlagdíjánál, így most is elképzelhető, hogy az interneten váltók az új adó és a várható díjemelések ellenére csökkenteni tudják lakás- és casco biztosítási költségeiket, miközben a csatornát mellőző társaik megfizetik majd az adót.

Forrás: Biztosítás.hu