A Budapesti Közlekedési Központ a BKV közreműködésével a FUTÁR (Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer) projekt keretében új forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszert épít ki.


A fejlesztés amellett, hogy a műholdas rendszer révén nagymértékben segíti a közösségi közlekedés valós idejű folyamatos felügyeletét, biztosítja majd azt is, hogy a budapesti tömegközlekedést használók a lehető leggyorsabban érjék el céljukat, miközben tájékozódhatnak a forgalom pillanatnyi állapotáról is.

A 2013 során működés lépő működő FUTÁR rendszer tervezett költségvetése 6,7 milliárd forint, amelyből mintegy 4 milliárdot az Európai Unió fejlesztési forrásaiból nyert el a BKK.

A létrehozandó rendszer a Budapesten közlekedő 2295 darab villamoson, trolibuszon és autóbuszon biztosítja majd a valós idejű forgalomkövetést műholdas fedélzeti rendszer telepítésével. Amelyik jármű erre alkalmas, ott ez a fedélzeti rendszer vezérli majd a hangos utastájékoztatást, illetve a kijelzőket is.

Az új rendszer leváltja a főváros jelenlegi felszíni utastájékoztatási és forgalomirányítási rendszereit, amelynek eredményeként a diszpécserközpontban hatékonyabban tudják majd biztosítani az egyenletes, menetrend szerinti járműkövetést, váratlan esemény bekövetkezte esetén pedig gyorsabban és eredményesebben tudnak majd beavatkozni.  

Az információk segítségével a rendszer képes kiszámolni, hogy melyik jármű mikorra ér egy adott megállóba, így erről mobiltelefonon, interneten, illetve 257 helyszínen az oda a projekt keretében telepített kijelzőkön is ad majd valós idejű tájékoztatást a központ.

Az új kijelzők a mostaninál szélesebb körű tájékoztatást nyújtanak majd: a jármű útiránya, indulási ideje mellett forgalmi változás esetén az utasok tájékoztatása mind a járműveken, mind a megállókban azonnal megtörténik.

A rendszer részeként 30 jelzőlámpás helyszínen részesülhetnek majd előnyben a közösségi közlekedési járművek, ami rövidíti az utazási időt és a szolgáltatónak is jelentős megtakarítást eredményez. További újdonság, hogy a diszpécserek és a járművezetők között új rádiórendszer épül ki.