Jelentősen drágulhat a casco 2 248 kormánypárti igen szavazattal, 83 ellenszavazat mellett döntött a parlament a biztosítási adó bevezetéséről. A jogszabály szerint a biztosítási adó mértéke cascónál a díj 15 százaléka, vagyon- és baleset-biztosításnál pedig 10 százaléka.

A biztosítási adó két közterhet vált ki: a biztosítókat terhelő különadót és a tűzvédelmi hozzájárulást. Az új teher – amelynek alanya a biztosító, az abból származó bevétel pedig a központi költségvetést illeti meg – nem terheli az élet-, valamint a betegségbiztosításokat.

A kormányzati előterjesztés alapján akkor adóköteles a biztosítási szolgáltatás, ha a kockázat Magyarországon merül fel. Az adót a biztosítási díj, illetve díjrészlet elszámolását követő hónap huszadik napjáig kell megfizetnie a biztosítónak.

Az új adónem Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter eredeti tervei szerint kiváltotta volna a baleseti adót is, és 30 százalékos terhet írt volna elő a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díja után, ám a parlament a múlt héten támogatta a költségvetési bizottságnak azt a módosító indítványát, amely alapján továbbra is fennmarad a baleseti adó.

A bizottság ezt a javaslatot azzal magyarázta, hogy ha a jól működő baleseti adó a kormány terveinek megfelelően beolvadna a biztosítási adóba, az piaci bizonytalanságot és jogvitákat okozna, valamint jelentős adminisztrációs teherrel járna.

A biztosítási adóról szóló törvény 2013. január 1-jén lép hatályba. Feltételezések szerint a biztosítók a casco esetében aligha fogják az adót vagy egy részét díjcsökkentéssel ellensúlyozni az ügyfelek felé.