Budapesten az elmúlt pár évben többszörösére nőtt a kerékpárosok száma, illetve felmérések mutatják, hogy a MOL autós vásárlóinak háromnegyede kerékpározik is. Ezért a vállalat a tavaly bevezetett bringapontok sikerét látva, illetve a megnövekedett nyári biciklis forgalomra való tekintettel újabb kerékpáros-barát kezdeményezéseket indít.


Az egyik a Budapest belvárosában, az Erzsébet téren megnyitott bringakút, amely ingyenes szervizt és tanácsadást nyújt a kerékpárosoknak októberig mindennap 12-24 órás nyitva tartás mellett. A többi között láncolajozással, váltóbeállítással és általános szakmai tanácsadással várják a biciklivel közlekedőket.

Emellett három nagy nyári fesztivál bicikliseit is segíti a vállalat programja. A VOLT-on örömmel fogadták a fesztiválozók a bringatárolót, valamint az ingyenes szervizt és szaktanácsadást nyújtó bringamentőt. A MOL a Heineken Balaton Soundon és a Sziget Fesztiválon is ezekkel a szolgáltatásokkal kedveskedik a bicikliseknek.

Tavaly nyárhoz hasonlóan a Tihany melletti kerékpárúton idén is minden hétvégén 10-18 óra között MOL bringamentő várja a kerekezőket, ahol ingyenes frissítőt, tanácsadást és szükség esetén szervizt is kaphatnak.

A program idei újdonsága az a mobilalkalmazás, amely méri és térképen jelzi a kerékpárosok által megtett útvonal fontosabb adatait, illetve segít összegyűjteni a minőségi túraútvonalakat, és megosztani az azokkal kapcsolatos tapasztalatokat a többi biciklissel. Az applikáció Android és iOS operációs rendszereken működik, leölthető a Google Playből és az Apple App Store-jából.

A kerékpáros program alapjait a társaság 125 benzinkútján tavaly áprilisban megnyitott bringapontok fektették le. A pontokon a kerékpározáshoz szükséges alapvető eszközök kaphatók, a sportoláshoz megfelelő élelmiszerekkel és italokkal frissíthetik fel magukat az odatekerők, és szükség esetén szerszámkészlet is elérhető a biciklik megjavításához. A kutak egy részén pihenő, sőt biciklimosó is van.