Mielőtt nekivágna egy hosszú útnak, a térkép áttanulmányozása és az útvonal megtervezése mellett érdemes az autót egy utolsó átvizsgálásra elvinni a szervizbe. Ha erre nincs mód, akkor legalább 5 alapvető dologra kell odafigyelni a biztonságos és zavartalan utazás érdekében – figyelmeztet a Mol.

 

1. Ellenőrizze a gumikat, és a pótkerékről se feledkezzen meg!


A nyári melegben a gépkocsi abroncsaiban levő légnyomás gyakran megemelkedik, ezért hosszabb út előtt nem csak azt kell ellenőrizni, hogy a kerekek megfelelő állapotban vannak-e, de azt is, hogy a kerekekben a nyomás is az autó előírásai szerinti szinten van-e. Azonban ha egy forró nyári napon állítjuk be a légnyomást, akkor hűvös időben nem lesz elegendő az abroncs nyomása.

 

A kelleténél alacsonyabb vagy magasabb abroncsnyomás rendellenes, túlzott mértékű kopást és elhasználódást okozhat, ami a későbbiekben komolyabb következményekkel is járhat. Ezen túlmenően anyagilag is kifizetődőbb megfelelő abroncsnyomással közlekedni, hiszen alacsony nyomás mellett akár 3 százalékkal is megnőhet az üzemanyag-felhasználás.

 

2. Vigyen magával plusz egy flakon motorolajat!

Azoknál a gépkocsiknál, amelyek nem rendelkeznek elektronikus motorolajszint-ellenőrző berendezéssel, javasolt az olajszint-ellenőrzést 2000 kilométerenként, vagy hosszabb utazás előtt elvégezni. Kisdeák Lajos, a MOL-LUB Kft. kenéstechnikai szolgáltatás vezetője pedig a következő jó tanácsot adta: “váratlan helyzetek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy mindig legyen az autó csomagtartójában biztosítékként megfelelő motorolaj, így nem okoz bonyodalmat, ha külföldön, ismeretlen terepen villan fel a motorolajszint-jelző lámpa.”

 

3. Ellenőrizze a folyadékok szintjét!

Jó tanácsok autós nyaraláshoz 3


Az utazás megtervezésénél érdemes figyelembe venni a helyi klíma- és útviszonyokat, arra pedig szintén figyeljünk, hogy ha kánikulában sokat jár a motor, az autó pedig kis sebességgel halad, akkor a hűtővíz könnyen túlmelegedhet, akár fel is forrhat.

 

Ennek megelőzése érdekében fontos, hogy még indulás előtt ellenőrizzük a hűtőfolyadék szintjét. Utántöltésre csak a járműgyártó által ajánlott, jó minőségű hűtőfolyadékot használjunk, ugyanis a nem megfelelő hűtőfolyadék rontja a hűtőrendszer teljesítményét, károsítja az alkatrészeket.

 

A tiszta szélvédő alapvető vezetésbiztonsági követelmény, így egy hosszabb út előtt mindenképpen töltsük fel az ablakmosó tartályt. A legfontosabb szempont a szélvédőmosó kiválasztásánál, hogy ne okozzon fénytörést, hatékonyan oldja a bogarakat, távolítsa el a szennyeződéseket, továbbá ne tartalmazzon metanolt, amely károsíthatja az autó fényezését.

 

4. Hosszabb utazás esetén az utastér hűtése is létfontosságú

A meleg jelentősen rontja az autóvezető teljesítményét, és a figyelem lankadásához vezet, ezért ha lehetséges, teremtsünk az autóban ideális körülményeket a vezetéshez. Szellőztessük ki az autót indulás előtt, a légkondicionálót pedig célszerű rendszeresen karbantartani, és a pollenszűrő időszakos cseréjéről sem szabad megfeledkezni. 

 

És ha már levegőszűrőről beszélünk: a motor eltömődött légszűrője jelentősen megnövelheti az autó üzemanyag felhasználását, vagyis a szűrő előírt időközönkénti cseréjének elmulasztásával nem lehet spórolni. Ha egy autó rendszeresen poros környezetben működik, a pollenszűrőt és a motor levegőszűrőjét indokolt az előírtnál gyakrabban – pl. 15 000 km-enként – cserélni.

 

5. Számítson a legkedvezőbbre, de készüljön fel a legrosszabbra!

Még a legalaposabb felkészülés mellett is megtörténhet a legrosszabb, lerobban az autó. Az ilyen esetekre érdemes összerakni egy kisebbfajta csomagot, amelynek az egyébként is kötelező elakadásjelző háromszög és fényvisszaverő mellények mellett további elemei lehetnek: a takaró, az elemlámpa, egy részletes térkép, illetve ivóvíz. Aki nem riadnak meg egy lerobbant autótól természetesen szerszámokkal is felturbózhatják a készletet.