Széles lufivá fúvódik az öv

Széles lufivá fúvódik az öv

Széles lufivá fúvódik az öv


Nem is olyan rég a Volvo gyalogosvédő légzsákjára csodálkozhattunk rá, jövőre pedig már Európában is megjelenik a Ford kínálatában az öv-légzsák.

A Ford felfúvódó biztonsági öve jövőre mutatkozik be a vadonatúj Mondeo modellben: a biztonsági öv és a légzsák-technológia előnyeit egyesítő felfúvódó biztonsági öv, amely a fej, a nyak és a mellkas terhelésének csökkentésével megóvja a legsebezhetőbb utasokat, ötször hatékonyabb védelmet nyújt az ütközés során ébredő erőhatásokkal szemben, mint a hagyományos biztonsági övek.

“Teljes dummy-családunkon kipróbáltuk a rendszer működését, és azt tapasztaltuk, hogy extra védelmet nyújt a szokványos hátsó biztonsági övekhez képest.” ? avat be Joerg Doering, a Ford Európa biztonsági öveket fejlesztő mérnöke. “A légzsákok és az övek előnyeinek egyesítése komoly előrelépés, ám e technológia Európában jelenleg még nem elérhető.”

A mindennapok során a felfúvódó öv ugyanúgy működik, mint a hagyományos biztonsági övek, s a csecsemők és gyermekek számára készült biztonsági ülésekhez és ülésmagasítókhoz is használható. A Ford vizsgálatai szerint a felfúvódó övet tesztelők több mint 90 százaléka úgy találta, hogy ugyanolyan kényelmes, mint a hagyományos biztonsági öv, sőt párnázottsága és puhasága miatt sokan még komfortosabbnak is találták.

A technológia először 2011-ben jelent meg az USA-ban a Ford Explorer modellben, és hamar népszerűvé vált: a vásárlók 40 százaléka rendelte meg autójához ezt az opciót. A légzsákokhoz hasonlóan a Ford felfúvódó biztonsági öve is akkor aktiválódik, amikor az ütközésérzékelő szenzorok balesetet észlelnek. Ilyenkor a hátsó ülések alatt elhelyezett munkahengerek megnyílnak, és az övcsatokon keresztül nagy nyomású gáz áramlik az övek belsejébe. A felfúvódás ideje kevesebb, mint 40 ezredmásodperc.