Tavasszal jelent meg az interneten egy levél, amely az egész pánikot kiváltotta. Az e-mail tartalma szerint a rendőrség ellenőrzi az elsősegélydobozokat;akinek nincs, vagy hiányos a csomagja, esetleg lejárt annak szavatossága, 50.000 Ft-ra büntetik. Később a rendőrség cáfolta a hírt, állításuk szerint nem volt ilyen akció, és nem is tervezik, hogy országos ellenőrzést tartsanak a dobozokkal kapcsolatban.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a rendőrnek  joga van megnézni a ládát, kötszereket, szerkesztőségünkhöz pedig bizony jutottak el olyan esetek, melyek során az EÜ-doboz hiányosságai miatt büntették meg olvasóinkat.

A hír hallatán az üzletekben, gyógyszertárakban elkapkodták az egészségügyi dobozokat. Ezért a rendőrség akkor türelmi időt adott a pótlásra, addig, amíg a felszerelés beszerzése megoldható lesz. A türelemnek valószínűleg lassan vége, ezért nem árt, ha mindenki megnézi, a doboza megfelelő-e. A 6/1990. (IV.12) KÖHÉM rendelet pontokba szedve szabályozza, milyen egy szabályos elsősegély-felszerelés, 2013. január elsejétől ettől eltérni nem lehet. Az új autókban azonban európai uniós szabvány alapján gyártott doboz van, amelynek a tartalma eltérő a rendeletben leírtaktól. Ezért sokan már most arról beszélnek, hogy ezek az autósok elvileg bajba kerülhetnek. Ám a rendelet ezt a kérdést is szabályozza:

2) Az (1) bekezdésben meghatározott elsősegélynyújtó felszerelés – a tartalmának alkalmazhatóságára vonatkozó lejárati időn belül – helyettesíthető olyan elsősegélynyújtó felszereléssel, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegély nyújtási tájékoztatóval ellátták.

(Ez pedig itt a reklám helye: webáruházunkban igen kedvező árú elsősegélynyújtó doboz megvásárlására nyílik lehetősége, ha ide kattint: autoalkatresz.vezess.hu