Tavaly októberben már felrebbent a hír, a Mazda véget vet a költséges szórakozásnak, a Wankel motorok gyártásának. Akkor a rajongótábor egy emberként hördült fel, amire a japán gyár eképpen reagált twitter csatornáján: “Nagyon köszönjük azt a sok támogató és aggódó üzenetet, ami a Wankel-technika és az RX-8 miatt érkezett. Mi is nagyon izgatottak vagyunk, ugyanis a Mazdának jelenleg az a célja, hogy áttörést hozzon számára a Skyactiv technológia, de mindemellett lelkesen dolgozunk olyan új modelleken, amelyekbe belekerülhet a bolygódugattyús motorunk legújabb generációja. Köszönjük a folyamatos és kitartó támogatás!”

Mégis úgy tűnik, lassan és csendben elérkezett a pont, mikor búcsút mondhatunk a bolygódugattyús motoroknak. Június 22-én elkészült az utolsó Renesis Wankel egység, így mind az Rx-8 mind a különleges technológiai megoldás parkolópályára kerül. Régóta nem kifizetődő hobbi ez, és a Mazda inkább az új takarékos Skyactive technológia fejlesztésébe önti a pénzt.


A céges kommunikáció természetesen óvatosan kommentálta a tényt, nincs gyászjelentés, reményeik szerint a Wankel újra felbukkan a cég távoli jövőjében, egy hibrid-elektromos modell gyomrában, talán hatótáv kiterjesztőként.