Az Európai Unióban tavaly átlagosan 3,3 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátottak ki a forgalomba helyezett új autók az egy évvel korábbihoz képest. Az adatot ismertető Connie Hedegaard környezetvédelmi biztos biztatónak nevezte a csökkenést az unió környezetvédelmi céljainak elérése szempontjából.


Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerdán publikált előzetes adatai szerint tavaly az unióban 12,8 millió új autót helyeztek forgalomba: a kocsik átlagosan 135,7 gramm szén-dioxidot bocsátottak a levegőbe kilométerenként, 4,6 grammal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az EEA elemzése szerint a vásárlói szokások változása, a javuló technológia és a motorok hatékonyságának fejlődése felelősek leginkább a javuló adatokért. A Jato piackutató adatai szerint 2011-ben a legjobb átlagos értéket a Fiat márka produkálta 118,2 g/km-rel, mögötte a SEAT, a Citroën és a Toyota következnek. Az országok tekintetében Portugália vezet, ahol az eladott új autók átlagos értéke 112 g/km.

A korábban meghozott előírások értelmében 2015-től átlagosan 130 gramm szén-dioxidot bocsáthatnak ki az autók kilométerenként az Európai Unióban, míg 2020-ban ez az érték már csak 95 g/km lehet.

Az EU-ban 1990 óta 23 százalékkal nőtt a közúti közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás, amelynek mértéke jelenleg az ötöde az EU-teljes kibocsátásának.

Forrás: MTI