A Fővárosi Közgyűlés június 20-i ülésén dönthet az új fővárosi taxiközlekedési rendeletről, amelyről az utolsó egyeztetése folyik a taxis szervezetekkel. A rendelet alapján 2013-tól egységes színvonalú és arculatú taxik közlekedhetnek Budapesten, melyek 10 évnél fiatalabbak, klimatizáltak, bankkártyás fizetésre alkalmasak – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ közleményéből.

Taxi Barcelonában

Taxi Barcelonában

Taxi Barcelonában


A tervezet emellett az autók méretét is szabályozza valamelyest, hiszen legalább 2550 milliméteres tengelytávolságot, illetve minimum 430 literes csomagtartót ír elő. Ezen túlmenően elvárás, hogy a motor teljesítse a 2005-ben életbe lépett Euro4-es emissziós normát.  A rendelet emelett dohányzási tilalmat is be kíván vezetni a budapesti taxikban.

A BKK egyik, az előzetes egyeztetéseken támogatott javaslata alapján a budapesti taxik színterve egységesen fekete alapszínű járművet ír elő, amelynél az ajtók és tetőelem sárga színt kap majd. A járműveken egységes tipográfiai jegyekkel jelennek meg a szolgáltatásra vonatkozó információk is, valamint egységes formában kerülnek fel a kocsikra a járművet működtető taxitársaságok emblémái is.

A legfőbb nyitott és vitatott kérdés a fenti szabályok bevezetése kapcsán az ütemezés és a fix tarifa mértéke. A taxis érdekképviseleti szervek javaslata a jelenlegi nappali maximált tarifa hatóságilag rögzített (fix) ár bevezetése, míg a BKK javaslata egy magasabb alapdíj, amelyben az első kilométer útdíja is benne foglaltatik és 270 Ft maximális kilométerdíj, valamint 60 Ft/perc idővel arányos maximáltarifa megállapítása. Ettől érdemben eltérő vélemény nem hangzott el, egyes fuvarszervezők vetették fel a további áremelés szükségességét. A BKK ütemezetten, 2013 során tervezi bevezetni a teljes szabályozási rendszert.

Az elkészült és utolsó egyeztetésre bocsátott rendelettervezetek két változata kizárólag a tarifa jellegében és mértékében (fix tarifa vagy maximáltarifa) különbözik. Az előterjesztés véglegesítésére az egyeztetések lezárulta után kerülhet sor.

További részletek két tervezetben:

A fix tarifára vonatkozó tervezet.
A maximáltarifára vonatkozó tervezet.