Itt vannak az első képek a Porsche Macanról, a német gyártó második szabadidő-autójáról. A Porsche Cayenne-nél kisebb, takarékosabb és olcsóbb modell az Audi Q5 padlólemezére épül.


Már a gyár által korábban közölt vázlat alapján is látszott, de most biztosan elmondható, hogy az autó erősen hasonlít a Cayenne-re, de annál jóval laposabb és íveltebb tetőt kap. Természetesen maradnak az alapvető Porsche dizájnelemek, azaz nincs hűtőmaszk, csak a lökhárítóban hűtőnyílás, az U alakú motorháztető, amelynél magasabban futnak az első sárvédők stb.

Ötajtós modell látható a képen, de a sikertől függően a tervekben szerepel háromajtós kivitel is. A Macan szélesebb karosszériát és szélesebb nyomtávot kap, mint a Q5, ettől nemcsak sportosabbnak látszik, de a viselkedése is izgalmasabb.

Természetesen ebből a modellből is széles kínálatot tervez a gyár, így gyártás felfutásakor az alapmodellen túl készülne S, 4S, GTS, Turbo, Turbo S, valamint Diesel és Hybrid variáns is.

A Macan Turbóba egy jelenleg még titkos, duplaturbós V6-os benzinmotor kerül. A várhatóan 3,0 literes motor maximális teljesítménye 340 LE, míg a nyomatéka 500 Nm lehet. A Turbo S-ben viszont már 370 lóerőt teljesít majd.


Ezzel szemben az alapmodellbe négyhengeres motor kerülhet, a Volkswagen-konszern 2,0 literes turbómotorja 220 LE teljesítménnyel szerepelne. Emellett használnák a VW 2,0 literes dízelmotorját is, amely a Porschénél 190 lóerőt teljesíthet. A Macan Diesel lenne a Porsche valaha készült legtakarékosabb modellje.

Tervben van még 3,0 literes dízel és 3,6 literes szívó V6-os motor alkalmazása is, a hibridben pedig az említett 2,0 literes benzinmotor mellé kerülne 60 LE-s villanymotor. Nagy kérdés, hogy a Porsche vajon minden Macant összkerékhajtással készít-e, vagy az egyszerűbb modellek elsőkerék-hajtással kerülnek piacra.

A Macan gyártása 2013 végén kezdőik a Porsche lipcsei gyárában, ott, ahol a márka legnépszerűbb modelljei, a Cayenne és a Panamera is készülnek. 2014-től lehet megvenni a Porsche ötödik típusát, amelynek első számú ellenfele a Range Rover Evoque.