Itt a szép idő, érdemes leporolni, elővenni a motorokat, ugyanakkor a használat előtt a karbantartásra is szánjon időt. Kiemelten fontos, hogy ellenőrizze az abroncsok, a féktárcsa és a fékbetétek állapotát. Ám motorok működéséhez alapvetően szükségesek a folyadékok, amelyek szintjének és állapotának ellenőrzését ne hagyja ki – hívja fel a figyelmet a Mol.

A hűtőfolyadék mellett, az olajszintet és az akkumulátorokat is érdemes ellenzrízni

A hűtőfolyadék mellett, az olajszintet és az akkumulátorokat is érdemes ellenzrízni


A műveleteket az akkumulátor ellenőrzésével érdemes kezdeni. Nem zárt rendszerű akkumulátor esetén az alacsony elektrolitszintet ioncserélt vízzel kell pótolni. Vízhűtéses motoroknál lényeges, hogy a hűtőrendszerben legyen elegendő folyadék. Az utántöltés ioncserélt vízzel kevert fagyálló folyadék koncentrátummal, vagy gyárilag készre kevert hűtőfolyadékkal végezhető el. Kerülni kell a különböző típusú hűtőfolyadékok keveredését.

A motorolaj minősége és állapota erősen befolyásolja a motor élettartamát, ezért mindig a motorgyártó által előírt teljesítményszintnek megfelelő motorolaj használata javasolt. Fontos kiemelni, hogy a motorolaj a nem használt motorkerékpárban is öregszik, ezért a motorolaj- és szűrőcserét minden idény elején célszerű elvégezni.

“A négyütemű motorkerékpárok speciálisan kifejlesztett motorolajai általában nem csak a motor kenésére szolgálnak, hanem a tengelykapcsoló és váltómű kenését is ellátják. A modern motorokra jellemző magas hőmérséklet és fordulatszám mellett megbízható kenést kell nyújtaniuk, valamint biztosítaniuk kell a kuplung gyors kapcsolását és csúszásmentes működését, elő kell segíteniük a könnyű sebességváltást, tisztán kell tartaniuk az alkatrészeket” – mondta Vida Szabolcs, a MOL-LUB Kft. kenőanyag termékmenedzsment vezetője.

Nagyon fontos a gumik jó állapota

Nagyon fontos a gumik jó állapota


A biztonságos közlekedést szem előtt tartva első indulás előtt még további karbantartási feladatok is várnak a motorosokra. Kiemelten fontos a fék és a fékfolyadék ellenőrzése. Ha a fékolaj tartályban a folyadékszint lecsökkent, azt mindenképpen pótolni kell az előírásoknak megfelelő fékfolyadékkal.

A motorkerékpárok hajtólánca nem csak az első indulás előtt, hanem utána is rendszeres odafigyelést, folyamatos ápolást igényel. A lánc bekenése előtt fontos, hogy eltávolítsuk a korábbi szennyeződéseket

A biztonságos motorozás feltételeit természetesen nem csupán a technikai jellegű feladatok teljesítése jelenti, hanem pl. az iratok érvényességének vagy a ruházat ellenőrzése is.  A ruházat nem csak a környezeti viszonyoktól véd, de baleset esetén annak viselőjét is megóvja a súlyosabb sérülésekről.

Forrás: MOL